Segern är långt borta, Schröder

Staffan Heimerson rapporterar från tyska valet

NYHETER

HANNOVER

Han har börjat valrörelsen arton dagar i förtid.

Förbundskansler Gerhard Schröder kämpar för sitt politiska liv.

För bara fyra månader sedan ansågs han oslagbar.

Fortfarande i dag, i modern IT-tid och tv-era, förs den tyska valkampanjen till stor del på affischtavlor. Utslätade partibudskap sitter på var tionde meter längs Hannovers genomfartsvägar: "Tiden är mogen...", "Mer pengar i fickan. Fler arbeten. Ökad sysselsättning...", "Första valet är som första kyssen..."

Nu slåss Gerhard Schröder för sitt politiska liv. Han riskerar att bli den första tyska förbundskansler som inte vinner sin andra period. Den 57-årige socialdemokraten Schröder lanserade sig som "en tysk Tony Blair". Han sopade banan med de gamla makthavarna, inte minst företrädaren Kohl. Som ertappades med att ta emot travar av smutsiga pengar till partikassan.

Oslagbar i våras

För fyra månader sedan ansågs Schröder oslagbar. Nu måste han stämma i bäcken - innan hans parti dränks i skandaler, brutna vallöften och misslyckanden. Risken är överhängande att hans möjligheter att vinna det tyska valet den 22 september rinner ifrån honom:

Schröder tvingades sparka sin försvarsminister som tagit emot 750 000 kronor från en lobbyfirma. Flera socialdemokratiska politiker har använt bonuspoäng på flyget till privata semesterresor - i strid med reglerna. Att Schröder har tre skilsmässor bakom sig ligger honom också i fatet. Tyskland är fortfarande ett land med konservativa moralvärderingar.

Brutna vallöften lyser väljarna i ögonen. Schröder lovade att halvera arbetslösheten. Han har inte lyckats.

Tyskland har i decennier varit den lugna, metodiska, flitiga, disciplinerade motorn i europeisk ekonomi. Nu har den stannat. Visst är levnadsstandarden hög, men bristen på förnyelse är påtaglig överallt i det tyska vardagslivet.

Nej till Irak-anfall

Denna dystra bild försökte Schröder förbättra vid sin kampanjstart i hemstaden Hannover i går. Han talar från ett väldigt podium. Som forslas från stad till stad av en 20 ton tung och 400 hästar stark Scania Vabis.

Schröder hade stuckit upp ett vindkänsligt finger och upptäckt att tyskarna är mer pacifistiskt lagda än de flesta andra folk. Därför säger han nej till att tyska soldater deltar i ett eventuellt amerikanskt anfall mot Irak.

De senaste opinionsmätningarna ger ingen tröst. Socialdemokraterna får knappt 35 procent. Största oppositionspartiet, kristdemokraterna, har 40 procent.

Finns det någon ljuspunkt för de tyska socialdemokraterna? Jag frågade SPD:s partisekreterare Franz Müntefering.

- Sverige har val veckan före oss. Vinner Persson ingjuter det mod i oss, säger han.

Staffan Heimerson