"Det här är ovärdigt"

Annons över död hund publicerades på familjesidan

NYHETER

Mitt bland dödsannonserna fanns en avliden hund.

- Ett misstag, säger den ansvarige på Svenska Dagbladet.

- Det är opassande. Tidningen borde be om ursäkt, säger Bengt Victorén som förlorat hustrun Ulla.

Foto: Stefan Mattsson
SÖRJER SIN FRU Bengt Victorén är en av dem som drabbats av SvD:s misstag. "Det är opassande. Tidningen borde be om ursäkt", säger han.

Som en vanlig dödsannons fanns den där: Cisco som blev elva år och nu är både älskad och saknad.

Men Cisco var inte något barn, han var en hund. Att han placerades bland de vanliga dödsannonserna har sårat flera sörjande som haft annonser för sina anhöriga i tidningen samma dag.

Bengt Victorén är en av dem. Han förlorade nyligen sin hustru Ulla efter ett och ett halvt års kamp mot cancern.

- På slutet satt jag hos henne från sju på morgonen till nio på kvällen. Hon blev 75 år, säger han.

Har själv haft hund

I förrgår infördes dödsannonsen för Ulla i tidningen Svenska Dagbladet. Men något blev fel och hunden Cisco slank in under rubriken "Döda" tillsammans med Bengt Victoréns hustru och många andra nyligen bortgångna.

Bengt Victorén tycker mycket om hundar. Tillsammans med Ulla har han haft flera stycken. Ändå anser han att det är ovärdigt av SvD att publicera annonsen - som om Cisco skulle ha varit människa.

- Jag ser gärna att sådana annonser publiceras i tidningen. Men då på en annan plats. Det är ungefär som att man skulle tillåta kyrkogårdar där djur och människor blandades, säger han.

För honom har hela sorgeprocessen fått något opassande över sig. Hans saknad efter Ulla har förlorat lite av sin värdighet.

"Det ska inte upprepas"

Det förstår Carl von Schwerin, ansvarig chef på SvD. Enligt honom är det som skett ett misstag från tidningens sida. Han både beklagar och ber om ursäkt.

- Anhöriga till andra döda har reagerat och hört av sig till oss. Jag har tagit upp det inträffade med dem som förde in annonsen. Nu vet de vad som gäller. Felet kommer inte att upprepas, säger han.

Olle Castelius, Viktoria Martinsson