Två tioåriga flickor försvunna

De kan ha blivit bortrövade

NYHETER

Tioåriga Jessica Chapman och Holly Wells försvann i söndags. Sedan dess har ett intensivt sökande efter flickorna pågått.

Nu kanske sökandet snart är över. Nya uppgifter har kommit in från ett vittne.

Foto: ap
Jessica Chapman och Holly Mills

De bästa vännerna Jessica Chapman och Holly Wells försvann i söndags vid 18.30-tiden från sina hem i Soham i Cambridgeshire, Storbritannien.

Flickorna hade inte setts på ett tag för Jessica Chapman hade varit på semester med sina föräldrar. På söndagen besökte hon sin vän för att ge henne en present och vara med på en grillfest. Efter middagen lekte flickorna med datorn i Hollys sovrum på söndagskvällen.

De var klädda likadant - i bland annat fotbollströjor från Manchester United, signerade David Beckham. Polisen tror att flickorna var på väg för att köpa godis när de försvann.

Ett vittne såg flickorna på en bakgata i området vid 18.30-tiden på söndagen. Efter det försvann de. Vid 21-tiden på söndagen larmade föräldrarna polisen. Ett intensivt sökande efter flickorna har pågått sedan dess.

Idag kontaktade en kvinna polisen och sade sig ha sett flickorna gå förbi hennes hus på måndagskvällen. De ska ha varit klädda i röda Manchester United-tröjor – samma klädsel som de hade på sig på söndagen då de försvann.

Enligt kvinnan såg flickorna inte ut att vara oroade på något sätt.

Polisen ser positivt på beskedet och betraktar vittnets uppgifter som trovärdiga.

- Vi kan bekräfta att de flickor hon säger sig ha sett är Holly och Jessica, sade polisen David Hankins till Sky News.

Vad som hänt flickorna sedan dess vet dock ingen. Nu uppmanar polisen folk att höra av sig om de sett flickorna.

Sexbrottsling på nätet

Polisen har redan kontrollerat kända sexförbrytare och även flickornas internetvanor. Man fruktade att barnen den vägen kunde ha kommit i kontakt med en sexbrottsling.

Enligt polisen hade båda flickorna tillgång till internet. Deras datorer har kontrollerats för att se om de varit i kontakt med någon via mejl eller chat. Flickornas registrerade mobilsamtal kontrollerades också.

- Holly och Jessica har varit med oss sedan de var tre år och i olika skeden i undervisningen har de varnats för främlingar som tar kontakt och hur de ska hantera situationen, sade Geoff Fisher som var lärare åt flickorna.

Ingen misstanke om gemensam rymning

Ingen av föräldrarna trodde på måndagen att flickorna försökte rymma hemifrån.

- Att de är tillsammans skänker oss en viss tröst. Men Holly är inte den sortens flicka som skulle rymma hemifrån eller vara rädd för att komma hem om hon hade ställt till det. Hon är en glad och positiv flicka och vi är väldigt, väldigt oroliga för henne och Jessica, sade Hollys pappa Kevin Wells till The Sun.

Inte heller polisen trodde att flickorna har rymt hemifrån:

- Det verkar som om det inte finns några skäl till att någon av flickorna frivilligt skulle sticka sin väg. Föräldrarna är extremt oroade, sade polisinspektör Simon Causer, från polisen i Cambridgeshire till BBC.

De nya vittnesuppgifterna tyder dock på att flickorna frivilligt kan ha gett sig av.

Ingen kontakt trots mobiltelefon

Jessica Chapman ska ha haft en mobiltelefon med sig men den kan hon ha tappat. Den har spårats till ett område i närheten av hennes hem. Polisen har ringt numret men kommer inte fram. Ännu har inte telefonen hittats.

På måndagen hjälpte över 500 personer polisen att söka efter flickorna i omgivningarna kring bostadsområdet som flickorna kommer från. Letandet gav dock inget resultat.

På tisdagen fortsatte polis och allmänhet att leta redan i gryningen.

Susanna Vidlund