”Min dotter hamnade mitt i blodbadet”

17-åriga Anna barrikaderade sig i ett klassrum

NYHETER

17-åriga Anna var ett av de tre svenska barn som befann sig på internatskolan i Pakistan där sex människor sköts ihjäl av terrorister på måndagen.

Hon barrikaderade sig i ett klassrum under attacken.

- Hon har tagit det med fattning, men reaktionen kanske kommer senare, säger hennes pappa Bengt.

Missionärsfamiljen från Mellansverige har arbetat i Pakistan sedan början av 80-talet på uppdrag av Svenska alliansmissionen.

När de beväpnade terroristerna på måndagen stormade in på Murree Christian School och öppnade eld befann sig yngsta dottern Anna i skolan.

Mamma Monica befann sig i huvudstaden Islamabad, och pappa Bengt är för tillfället i Sverige hos de äldre barnen.

- Jag fick höra att nåt hänt igår morse. Först lät det som om de bara hade farit förbi. Men när jag insåg att de gått genom hela skolgården och försökt ta sig in i matsalen – då blev det nåt helt annat, säger Bengt, som pratade med sin hustru och sin dotter på tisdagsmorgonen.

- Det var fruktansvärt att bara sitta här, att inte vara hos dem, säger han.

"Kulhål och blodrester"

När Anna och de andra eleverna i hennes klass hörde skjutandet på skolgården låste de dörren och barrikaderade den. Det hela var över på 15 minuter.

- Hon har tagit det hela med fattning. Hon är väldigt trygg i sig själv och har väldigt lätt att prata om vad hon känner, och det tror jag hon har väldig nytta av, säger Bengt.

Dagen efter blodbadet är skolan ställd under sträng bevakning av pakistansk militär.

”Det var kusligt att gå där det hela hänt, se kulhålen och lite rester av blod som blivit kvar fast dom försökt skölja bort”, skriver Monica på Svenska alliansmissionens sajt.

Tänker stanna i Pakistan

- Det är ingen panik på skolan nu. När det har hänt en sån här grej så händer det ju inte en likadan igen. Armén har omringat skolan och det är hur välbevakat som helst, säger Bengt.

På tisdagskvällen ska skolstyrelsen och Svenska alliansmissionens krisgrupp besluta vad som kommer att ske med verksamheten efter terroristattentatet.

- En sån här händelse gör att vi måste överväga hela verksamheten. Men jag tvivlar på att skolan kommer att läggas ner helt, säger Bengt. Och den svenska missionärsfamiljen har inga planer på att lämna Pakistan, trots att de alltså hamnat mitt i ett blodigt terroristattentat.

- Det handlar om våra barns och vår egen säkerhet, det handlar om att vi inte ska utsätta våra pakistanska medarbetare för onödiga risker.

Fredrik Rundkvist