USA snart redo för attack mot Saddam

Anfallet kan komma redan i höst

NYHETER

Iraks erbjudande om vapeninspektioner räcker inte för USA och FN.

Det diplomatiska arbetet går på högvarv – samtidigt rustar USA för ett nytt Gulf-krig.

I går informerades president George Bush om militärens senaste steg i förberedelserna för en attack mot Saddam Hussein.

Foto: GETTY IMAGES
Irakiska soldater framför en stor bild av Saddam Hussein med vapen i hand. President George W Bush anser att Saddam måste bort från makten, eftersom han i hemlighet byggt upp massförstörelsevapen.

Det diplomatiska spelet mellan Irak, USA och FN är i full gång. I ett utspel har Irak bjudit både den svenske chefsinspektören Hans Blix och ledamöterna av den amerikanska kongressen till Bagdad.

Annan skickar brev

Från FN blev det ett nej. Generalsekreterare Kofi Annan skickar på tisdagen ett brev till Irak där han kräver att inspektionerna kommer igång innan det är dags att diskutera.

- Vi har mycket tydliga krav och om Irak följer dem så tror jag att vi kan överväga att tacka ja till inbjudan, säger han.

”Ett skämt”

Från USA är tonen betydligt hårdare . Försvarsminister Donald Rumsfeld kallar inbjudan för ett skämt när han mötte pressen.

- Jag kan inte tänka mig något lustigare än en handfull kongressledamöter som traskar runt. De skulle behöva stanna där i 50 år för att hitta något. Det är ett skämt, säger försvarsministern.

Irak försöker dock undvika en konfrontation med USA. Landets utrikesminister Naji Sabri säger till AFP att inbjudan till FN var ett förslag om en genomgång av alla frågor som berör Bagdad. På tisdagen reste han dessutom till Jordaniens huvudstad Amman för att diskutera riskerna med kung Abdullah och Turkiets utrikesminister.

Samtidigt finns många tecken på att USA kan gå till anfall redan i höst. George Bush har förklarat att han vill se ett regimskifte i Bagdad och i går gick han tillsammans med armégeneralen Tommy Franks igenom de senaste leden i planeringen av en möjlig attack.

Detaljerade planer för attack

Tommy Franks leder det amerikanska centralkommandot, övervakade kriget i Afghanistan och pekas ut som högste befälhavare vid ett eventuellt anfall. Militärkällor uppger för CNN att mötet knappast var den rutinartade uppdatering talesmännen beskrivit, utan om ganska detaljerade planer för en eventuell attack. En person inom det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon säger att Franks gav ”ett bra förslag på en plan”.

Bushs regering ligger lågt, men tecknen på en förestående attack är många. Militären flyttar personal, materiel och avancerad kommunikationsutrustning till regionen i hög takt. Och tidningen San Francisco Chronicle har talat med en rad tidigare militära befälhavare och andra säkerhetsexperter. De bedömer aktiviteten som normala förberedelser inför ett krig.

Tidningen listar några av förberedelserna:

Tommy Franks har flyttat den tredje arméns huvudkontor från amerikansk mark till Kuwait. Styrkan skulle utgöra själva ryggraden i en invasionsstyrka.

Delar av de militära enheter som tagits till Kuwait har normalt till uppgift att skapa den logistik som skulle krävas för att flytta de uppskattningsvis 200 000 eller fler soldater som skulle behövas vid en attack.

Den 101 luftburna divisionen har kallats tillbaka från Afghanistan till USA. Divisionen är specialiserad på snabba attacker och kan vara redo för strid inom 36 timmar.

Militären största hangarfartyg har tagits till Qatar. Det är det enda som kan ta emot stora transportplan.

- Det här är det logiska att göra med tanke på den kommande kampanjen, säger pensionerade översten Patrick Lang, som tidigare arbetade med att analysera situationen i Mellanöstern, till San Francisco Chronicle.

Hangarer i Qatar

Dessutom har militären tagit in speciell radioutrustning och har byggt upp styrkor och hangarer i Qatar. Den förra NATO-befälhavaren general George Joulwan säger att trupperna är logiskt stationerade för kriget i Afghanistan, men att de lika gärna kan vara inriktade på en attack mot Irak.

Den militära uppladdningen har väckt diskussion i USA. Och har redan orsakat politiska påhopp inför höstens kongressval. I går sa demokraternas kampanjledare Jim Jordan att han kan tänka sig att regeringen slår till precis före valet. Enligt Washington Post svarade Jordan på en reporters fråga om hur Irak kommer att påverka valet med att säga:

- Du menar när general Rove sätter in luftanfallet i oktober?, sa han och syftade på Bushs rådgivare Karl Rove.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM