Utbrända Gisela: Ibland diskar jag inte på en vecka

NYHETER

För ett år sedan gick barnskötaren Gisela Juhlin in i väggen.

Arbetsuppgifterna blev fler och fler och stressymtomen allt tydligare.

Till sist var hon tvungen att sjukskriva sig.

- Vägen tillbaka till ett normalt liv har bara börjat, säger hon.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
"jag brakade ihop totalt" När antalet vuxna på dagiset, där Gisela Juhlin jobbade, blev allt färre per barn och ansvarsuppgifterna allt fler orkade hon inte. Efter flera sjukskrivningar bytte hon jobb. Men till slut orkade hon inte mer. "Jag bröt ihop totalt. Jag som alltid haft så hög arbetsmoral", säger hon.

Det finns morgnar när Gisela Juhlin, 41, knappt orkar ta sig ur sängen. Hjärtat slår tusen volter och pannan dryper av svett. Att ta en promenad med rottweiler-schäfern Mess är inte att tänka på även om solen skiner.

- När ångesten är som värst kan disken bli stående i en vecka, säger hon.

Allt färre vuxna på jobbet

Gisela Juhlins historia börjar i december 2000. Hon arbetade som barnskötare i skolan och kände sig alltmer trött och sliten. Antalet vuxna per barn blev bara mindre och mindre. Samtidigt växte ansvarsområdet.

- Vi fick inget som helst stöd från ledningen. Yrkesinspektionens enda råd var att införa en striktare mötesordning. Som om det skulle hjälpa.

Gisela Juhlin blev sjukskriven i två och en halv månad, en vecka i taget. Väl tillbaka på jobbet möttes hon av en oförstående kollega som tyckte att hon "hattade runt". Gisela tog ett nytt jobb som barnskötare i ett föräldrakooperativ. Ganska snart avancerade hon till föreståndare. Men det höll bara i några månader innan det sa pang.

- Jag brakade ihop totalt. Jag som alltid haft en så hög arbetsmoral och känt att "jag måste göra min plikt". Nu kunde jag plötsligt inte gå till jobbet hur gärna jag än ville. Hela min kropp sa ifrån.

Erbjöds sömnpiller

Efter mycket stöd och peppning från en väninna beslutade sig Gisela för att uppsöka en läkare. Han konstaterade att hon var utbränd. Hon fick en remiss till psykiatrimottagningen i sitt område. Där erbjöds hon anti-depressiva medel, sömnmedel, lugnande tabletter och några samtal med en sjuksköterska. Läkaren träffade hon bara en gång.

Hon fick också delta i en anti-stressgrupp.

- Tillsammans med några andra utbrända själar fick jag sitta och måla kring olika teman, säger Gisela Juhlin.

Ledare utan utbildning

- Gruppen leddes av en sjukskötare och en arbetsterapeut utan utbildning i hur man hanterar utbrändhet.

Vid kursens slut i våras bestämde sig Gisela för att försöka byta mottagning. Hon tyckte inte att hon fick den hjälp hon behövde. Än i dag har hon inte lyckats få en ny remiss.

- Tyvärr måste man ordna allt själv - trots att man är sjuk. Det är stressande att bli sjukskriven en månad i taget. När man nämner det för läkaren skyller de på försäkringskassans regler. Men stress måste få ta tid.

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM