"Ett dumt förslag"

Blandade känslor för Björklunds mobilförbud

NYHETER

Skolever som pratar i telefonen under lektionstid ska bli av med mobilen i en vecka.

Det vill skolborgarråd Jan Björklund (fp) om borgarna vinner valet.

- Björklund försöker styra bort debatten från de viktiga frågorna, säger Erik Nilsson (s).

Foto: HANNA TELEMAN
RATAR FÖRSLAGET Andreas Brand, 18, Erik Thunblom, 19, och Alexander Argus, 18, ratar Björklunds förslag. En vecka är för mycket, säger Andreas. - Har man bara telefonen på ljudlös så gör det väl inget, säger Alexander. - Nej, den ska vara avstängd. Men det räcker med att beslagta den tills lektionen är slut, säger Erik.

Skolorna har ett växande problem med elever som talar i telefon, skickar sms och spelar spel på sina telefoner under lektionstid.

Detta gör nu Jan Björklund till en valfråga genom att föreslå att samtliga skolor i Stockholm inför ett telefonförbud under lektionerna.

Elever som trotsar förbudet ska få telefonen beslagtagen i en vecka, tycker skolborgarrådet som därmed går emot Skolverkets beslut om att telefoner bara får beslagtas under den lektion det gäller.

Försiktigt positiva

- Det är ett under att vi över huvud taget har lite ordning och reda i skolorna trots det Skolverk vi har. De landar ju alltid på den mesigaste och fegaste linjen när vi i stället måste stödja våra lärare i sådana här frågor, säger Jan Björklund.

Förslaget ska upp i utbildningsnämnden 29 augusti, skriver Svenska Dagbladet. De nya reglerna kan börja gälla i slutet av september om borgarna vinner valet.

De rektorer som Aftonbladet talat med är försiktigt positiva men tror inte att förslaget kommer få några stora praktiska konsekvenser.

"Redan en regel"

- Att eleverna inte får ha telefonen påslagen under lektionen är redan regel på de flesta skolor. Att beslagta en telefon i en vecka har vi aldrig behövt, säger Inger Nyrell på Tensta gymnasium.

- Jag känner inte till att vi någonsin har behövt beslagta en telefon, säger Urs Göbel på Östra real.

I grannkommunen Botkyrka höjer dock Tom Hagman, rektor för Botkyrka gymnasium, på ögonbrynen när han får höra talas om förslaget.

- Som rektor har jag både makt och medel att leva upp till de mål skolan har. Om mina chefer kom med ett liknande förslag skulle jag fråga om de inte tror att jag är kapabel att styra skolan, säger han.

Komma undan

Oppositionsborgarråd Erik Nilsson (s) säger att Jan Björklund försöker komma undan viktigare frågor, som skolans bristande resurser, segregation och elevernas olika förutsättningar.

- På central nivå kan vi inte hålla på att lägga oss i hur eleverna får använda sina telefoner, vilka kläder de får ha eller andra frågor som ändå måste lösas lokalt, säger han.

Centrala regler för mobilen saknas

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM