Fotboll är grabbigt – redan i pojklaget

Forskare: Bög, kärring och invandrare vanligaste skällsorden

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Hård jargong - tidigt Etnologen Jesper Fundberg har forskat om idrotten som uppfostringsmiljö och följde ett pojklag i Stockholm. Bilden är från Gais fotbollsskola och laget ingick inte i den aktuella undersökningen.
NYHETER

Akta dig för "bögen", "kärringen" och "invandraren".

Etnologen Jesper Fundberg klev in i pojkfotbollens omklädningsrum och möttes av en kompakt grabbighet.

I stället för att undersöka avvikande grupper och minoriteter valde etnologen Jesper Fundberg att tillbringa fyra år med ett helt vanligt pojklag i en stockholmsförort.

- Det finns tankar om att idrotten är en bra uppfostringsmiljö. Jag ville se om killarna fick lära sig något annat än att bli bra spelare.

Efter en tid upptäckte han ett mönster. Både tränarna och killarna återkom hela tiden till tre figurer som det gällde att undvika till varje pris:

Kärringen.

- Det kom från ledarna och handlar om att man måste ta för sig i närkamperna och inte kliva undan, säger Jesper Fundberg.

Bögen.

- Killarna kramas när de gjort mål, de brottas på skoj. Det ligger nära homosexualitet. Därför blir det viktigt att markera tydlig distans. Det var mycket bögskämt och rop som "inga bögavstånd för fan" i duschen.

Invandraren.

- De ansåg att spelarna i invandrarlagen visserligen är tekniskt skickliga men att de viker sig i motgång. Svenskarna kämpar alltid på även om de ligger under.

Fundberg är inne i slutspurten på sin avhandling. Han tycker det är svårt att beskriva de här männens och killarnas beteende utan att göra dem till skurkar.

"De är inte elaka"

- De är en privilegierad grupp i samhället. Men de är ju inte onda eller elaka utan vanliga hyggliga människor. Dessutom hade de bara den här jargongen i laget. Det var en roll som de klev in i samtidigt som de satte på sig fotbollsskorna.

Men är det något fel med det här snacket?

- Jag tror att det förstärker deras syn på sig själva som de normala i samhället. Att de som inte är vita, män och medelklass är onormala - som kvinnor, invandrare och homosexuella, säger Jesper Fundberg.

Föräldrarna kritiska

Går det att ändra på?

- Nja, det är lättare sagt än gjort. Några föräldrar tyckte att tränarna ibland var lite larviga men de tog aldrig upp det.

- Nu när det hela tiden talas om bristen på närvarande fäder så är det svårt att ge sig på de här tränarna och papporna som faktiskt är närvarande och gör saker tillsammans med pojkarna.

Spelartyperna som föraktades

Jon Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM