Tjuv slog ner poliser och polishund

Bärsärk misshandlade tiotalet poliser trots varningsskott

NYHETER

HÖRBY

En 27-årig man anhölls på onsdagen misstänkt för dråpförsök alternativt grov misshandel efter att vid ett inbrott i Hörby ha attackerat polis och väktare. En polisman sköt mot mannen efter att liggande ha misshandlats i huvudet.

Mannen gick bärsärkagång i samband med ett inbrott på en bilfirma i Hörby vid femtiden på onsdagsmorgonen. Han försökte stjäla en bil när väktaren kom till platsen. Inbrottstjuven gav sig på väktaren, som dock lyckades väja för slagen, varvid 27-åringen i stället slog in vindrutan på väktarbilen.

En polispatrull från Lund anlände strax därefter och de båda polismännen skildes åt för att försöka ringa in inbrottstjuven. Av någon anledning återvände den ena av dem till sin kollega och upptäckte då att han blev misshandlad liggande på marken.

Nödvärnsskott

- Den liggande polisen avfyrade ett nödvärnsskott mot mannen, men det är oklart om han träffade, säger presstalesman Karin Anvedal Malm vid Lundapolisen till TT.

Även den andra polisen fick ta emot slag och sparkar.

En hundpatrull kom till undsättning. En av patrullens polismän bröt ett revben efter att ha försökt övermanna den våldsamme 27-åringen som också attackerade hunden, som blev illa åtgången och svimmade efter att ha blivit slagen i huvudet.

- Mannen fick flera bett men det verkade inte bekomma honom. Han flydde till sin lägenhet och beväpnade sig med en hammare, säger Anvedal Malm.

Övermannades

I lägenheten lugnade mannen sig och lade ner hammaren. När han började gå mot poliserna för att gripas böjde han sig dock plötsligt ner efter hammaren, men övermannades av de 8-9 poliser som då fanns inne i lägenheten.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Lund för att få sina skador undersökta. Även fyra poliser fick föras till sjukhus men kunde återvända hem efter några timmar. Ett flertal av de totalt 10-15 poliser som var på plats fick skrapsår och bulor.

- Det finns misstanke om att mannen var drogpåverkad och han anhölls också misstänkt för narkotikabrott, säger Anvedal Malm.

TT