Klottrarnas offer vittnade från sjuksängen

Rättegången flyttades till sjukhuset

NYHETER

– Den störste gick först och slog mest.

Det sa den 45-årige mannen som misshandlades svårt av tre klottrare, när han vittnade från sjuksängen.

På onsdagseftermiddagen blev sjuksalen på ett Stockholmssjukhus tillfälligt förvandlad till rättssal, när den 45-årige mannen vittnade om hur han misshandlades av tunga män den tredje juli.

Mannen vårdas fortfarande för sina allvarliga skallskador, och är för dålig för att lämna sjuksängen, berättar Aftonbladets Kerstin Weigl som följer rättegången. Men han kunde ändå berätta om sina minnesbilder av kvällen.

23-åringen slog mest

-Den störste av dem gick först och slog mest, berättade 45-åringen från sjuksängen.

Hans berättelse stämmer i stora drag med åklagaren Stephan Utterskölds version. Den 23-årige man som är åtalad för dråpförsök ska enligt åklagaren ha varit den som ledde misshandeln. De båda andra männen, 20 och 22 år gamla, är åtalade för grov misshandel.

Reagerade på klottrande

De tre unga männen drack folköl och kastade frisbee i en park i Stockholm på kvällen den tredje juli. En av dem klottrade på en bänk, och det var det som fick den förbipasserande 45-åringen att reagera.

Han blev arg över klottrandet, och för att sätta sig i respekt viftade han i luften med ett s.k. multiverktyg med olika knivar.

45-åringen skrek åt de unga männen att de skulle försvinna, och följde också efter dem en bit.

Sedan vände 45-åringen hemåt, och hörde då hur klottrarna följde efter honom. Han blev rädd, och frågade:

- Ska ni slå ihjäl mig nu?

Då startade misshandeln.

Minst fyra hårda slag

Det är fortfarande oklart exakt hur misshandeln gick till. Men enligt åklagaren handlar det om minst fyra hårda slag med träplankor och reglar som klottrarna beväpnat sig med, flera av slagen mot huvudet.

45-åringen fick mycket allvarliga skador, och hade sannolikt avlidit om han inte snabbt fått läkarvård. Han låg nedsövd i 10 dagar, och vårdas fortfarande på sjukhus. Hjärnan är svullen, han har synrubbningar och kan inte gå. Läkarna räknar med en mycket lång rehabilitering, och det är oklart om 45-åringen kommer att kunna arbeta igen.

Skyller på varandra

De tre åtalade klottrarna mötte i dag sitt offer för första gången efter misshandeln, och de var inte oberörda, berättar Kerstin Weigl.

De åtalade skyller på varandra, den äldste hävdar att de två yngre männen stod för misshandeln, medan de yngre säger att det var 23-åringen ensam som slog.

Anna Hjalmarsson