Första falska euro- sedlarna i Sverige

Tillverkade med färgkopiator eller bläckstråleskrivare

NYHETER

De första förfalskade eurosedlarna har upptäckts och analyserats av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Att de första förfalskningarna dyker upp så sent beror på att endast ett fåtal personer klarar av att tillverka sedlar med rätt teknik, säger Michael Johansson, sedelspecialist på SKL.

Hittills har endast tre falska eurosedlar upptäckts i Sverige. Den första upptäcktes i april. Alla tre är 50-eurosedlar och har tillverkats med hjälp av färgkopiatorer eller bläckstråleskrivare.

– Vi var rädda att en större mängd förfalskade sedlar skulle komma redan från introduktionen. Men det har inte blivit så våldsamt som vi befarade, säger Michael Johansson, sedelspecialist på SKL.

Flest falska sedlar 2000

Fram till 1996 trycktes pengar med traditionell tryckteknik och det var främst personer i tryckeribranschen som ägnade sig åt att förfalska sedlar.

I takt med att bläckstråleskrivare började introduceras i var mans hem ökade antalet förfalskade sedlar rejält.

– År 2000 kom den största ökningen. Men tack vare bra information fick allmänheten och folk som arbetar i butik och på bank upp ögonen för problemet och började kontrollera sedlarna, säger Michael Johansson.

Ny teknik försvårar förfalskning

Enligt Johansson har ny teknik gjort det mycket svårare att förfalska både eurosedlar och svenska sedlar. Samtliga har numera ett datagenererat hologram som skiftar i färg och form. De har dessutom både vattenmärke och säkerhetstråd.

– Den grupp människor som har kompetens och teknik för att lyckas åstadkomma förfalskade sedlar är starkt begränsad. Men det kommer alltid att finnas människor som försöker, säger Michael Johansson.

22 000 falska eurosedlar

Ulrika Nordin