Khadaffi låg bakom Lockerbie-attentatet

Är redo att betala skadestånd

Foto: AP
Muammar Khadaffi på 32-årsdagen av den libyska revolutionen förra året.
NYHETER

Libyen sade på onsdagen att det var redo att i princip betala skadestånd för Lockerbie-attentatet 1988 som dödade 270 personer och tillmötesgå FN:s krav om att ta på sig skulden för flygbombningen, meddelar Reuters.

Foto: AP
Detta stora hål i marken bildades när Pan Ams flight 103 slog ner i byn Lockerbie i Skottland. 270 människor dödades.

Utrikesminister Mohammed Abderrahmane Chalgam sade, efter banbrytande samtal mellan Libyens ledare Muammar Khadaffi och Storbritanniens biträdande utrikesminister Mike O'Brien, att Libyen vill formalisera relationerna med USA.

- Vad beträffar kompensation i princip - ja, vi ska göra något i den frågan, sade Chalgam.

- Vad beträffar ansvaret, så diskuterar vi frågan. . . vi är beredda att göra oss av med det hindret, sade han.

Brittiska representanter sade att kommentarerna är den hittills klaraste offentliga förklaringen om att Libyen är redo att tillmötesgå kraven för att sanktionerna, som infördes efter Lockerbie-attentatet, ska hävas.

”Understödjare av terrorism”

London har i åratal stämplat det nordafrikanska landet som understödjare av terrorism.

Mike O'Brien, biträdande minister med ansvar för Mellanöstern, flög i dag till Medelhavsstaden Sirte för att försöka få till stånd ett samarbete mot terrorism med Khadaffi.

- Det är mer sannolikt att Libyen kommer att ta avstånd från internationell terrorism om det är en del av det internationella samfundet, sade han till BBC radio från Tripoli.

- Vi är fortfarande kritiska till Libyen när det gäller mänskliga rättigheter och vissa aspekter av dess utrikespolitik. Men Libyen rör sig från att vara en laglös utstött stat till samarbete med väst, tillade han.

Fiender i åratal

I och med samtalen i Sirte inleds ett känsligt samarbete mellan två länder som varit fiender i åratal efter dödsskjutningen av en brittisk polis utanför Libyens ambassad i London, USA:s brittiskstödda räder mot Libyen 1988 och Lockerbie-attentatet.

O'Brien, den förste brittiske ministern som besöker Libyen på nästan två decennier, samtalade på tisdagen med biträdande utrikesministern Saad Mujber. En brittisk källa sade att denne hade uttryckt starkt stöd för den USA-ledda kampanjen mot Usama bin Ladins nätverk al-Qaida, som beskylls för attackerna i New York och Washington den 11 september.

TT