13 döda när Colombia fick ny president

Två explosioner utanför parlamentet

NYHETER

BOGOTA

Minst 13 människor dödades och 24 skadades i två explosioner utanför Colombias parlament när Alvaro Uribe var på väg in för att svära presidenteden.

Explosionerna stoppade inte installationen av presidenten som lovade krafttag mot landets rebellgrupper.

Foto: AP
Alvaro Uribe sjunger nationalsången innan han svär presidenteden.

Minst två explosioner inträffade på gatorna i närheten av parlamentet medan åtminstone ytterligare tre explosioner inträffade i närheten av presidentpalatset, där de orsakade mindre skador men skadade tre personer, rapporterar Reuters.

Säkerhetsarrangemangen hade varit minutiösa inför ceremonin. Det har förekommit uppgifter om att vänsterrebeller skulle planera attentat. Trots det omfattande säkerhetspådraget skadades minst tio personer vid flera explosioner runtom i huvudstaden Bogota under dagen.

Bland annat riktades en granatattack mot militärhögskolan i huvudstadens västra del. Tre förbipasserande skadades. Enligt inrikesministern skadades sju andra människor när mindre sprängladdningar detonerade på andra platser i huvudstaden.

Uribe lät flytta ceremonin, som normalt hålls utomhus på Plaza Bolivar. Den hölls därför inomhus, där det skulle vara lättare att garantera säkerheten.

Utländska dignitärer

Omkring 20 000 poliser och soldater hade kallats in för att patrullera Bogota i samband med ceremonin. Förutom Uribe har de utländska dignitärer att skydda. Presidenter, vicepresidenter och utrikesministrar främst från latinamerikanska länder har kommit till Colombia för att visa sitt stöd för den nye presidenten.

- Regeringsskiftet i Colombia är ett tecken på att vi måste befästa och stärka demokratin i vårt Latinamerika. Jag önskar Colombia försoning. Fred, fred och åter fred är vad som behövs i det här landet och på den här kontinenten, sade Ecuadors president Gustavo Noboa i tisdags.

Krig mot vänsterrebeller

Noboa och andra ledare i regionen har utlovat stöd för Uribes regering i ansträngningarna för att sätta stopp för våldet i Colombia, ett våld som tusentals människors liv varje år. Många civila faller offer för strider och hämndaktioner mellan vänstergerilla, högermilis och militär. I bakgrunden finns den lukrativa narkotikahandeln som i stor utsträckning finansierar verksamheten.

Uribe vann övertygande valet i maj på löftet om att krossa vänstergrupperna Farc och ELN för att få slut på det snart 40 år långa inbördeskriget. Han har lovat kraftigt ökade resurser till armén.

Men inför maktövertagandet har striderna trappats upp. I måndags dödades upp till 60 människor i provinsen Cordoba vid Atlantkusten. Flertalet var civila, uppgav myndigheterna.

Vid en särskild mässa i katedralen i hemstaden Medellin varnade Uribe i tisdags för alltför höga förväntningar bland de krigströtta colombianerna.

TT-DPA