Journalist på SVT vittne till avrättning

"Visar lite av laglösheten på palestinskt område"

1 av 2 | Foto: SVT
"Rått och primitivt" Claes J B Löfgren såg hur en fånge fördes förbi av två poliser medan han intervjuade PLO:s säkerhetschef. Några minuter senare var fången död.
NYHETER

En svensk journalist blev i går vittne till en avrättning i Ramallah på Västbanken.

Bashir Atari, 26, sköts ihjäl 50 meter från den samlade världspressen.

- Det var helt ofattbart, säger Claes J B Löfgren.

Den 26-årige Bashir Atari avrättades av palestinsk polis vid 9.30-tiden svensk tid. Ett 20-tal internationella journalister hörde en kraftig skottsalva avlossas mot mannen.

Dödsskjutningen skedde samtidigt som den palestins-ka regeringen med Yassir Arafat i spetsen samlades till PLO:s högkvarter. Där skulle de ta ställning till ett israeliskt förslag om tillbakadragande från Västbanken.

Inför mötet hade israelisk militär dragit sig tillbaka från området runt högkvarteret i Ramallah.

"Svullen i ansiktet"

Claes J B Löfgren, SVT:s korrespondent, var en av journalisterna på plats. Före regeringsmötet intervjuade han PLO:s säkerhetschef utanför högkvarteret.

Under intervjun passerade två palestinska poliser. Mellan sig bar de en fånge.

- Min kollega tyckte det var obehagligt. Han reagerade på att mannen var svullen i ansiktet och tydligen hade misshandlats, säger Claes J B Löfgren.

Kraftig skottsalva

Tre minuter efter att intervjun avslutats bröts lugnet av en kraftig skottsalva.

- Vi rusade mot det plank där ljudet kom ifrån. Alla undrade vad som hänt. Min kollega sa genast: "Det där var en avrättning." Jag hade svårt att tro på det, säger Claes J B Löfgren.

Ett ögonvittne berättar att tre poliser sköt Bashir Atari när han stod mot en vägg med ögonbindel. Skotten träffade i bröstet och huvudet från tre meters håll. Därefter gick en av dem fram till mannen och sköt honom i huvudet.

På frågan om vad som hänt svarade en polis:

- En brottslig har avrättats. Vad är det med det?

Claes J B Löfgren berättar:

- Ingen förnekade att han skjutits ihjäl. Det var rått och primitivt. Detta visar lite av den laglöshet som finns på palestinskt område.

Enligt nyhetsbyrån AP hade Bashir Atari dömts till döden på söndagen för att ha våldtagit en äldre kvinnlig släkting och dödat två äldre kvinnor.

Enligt palestinsk polis var 26-åringen psykiskt sjuk.

Carl Hjelm