Partiledare - lär er av Lars Leijonborg

Lena Mellin: "Folkpartiledaren har tagit över debatten"

1 av 5
Det är kanske korrekt att diskutera budgetpolitik, men genom att ta upp vardagliga frågor så intresserar Lars Leijonborg en större skara människor, anser Aftonbladets Lena Mellin.
NYHETER

Genom att ta upp vardagsfrågor har riksdagens näst minsta parti på mindre än ett par dagar tagit över den politiska debatten.

Mästerligt, Leijonborg!

Fler borde göra som du.

Det värsta som kan hända ett litet parti i en valrörelse är att det inte märks. Det har folkpartiledaren Lars Leijonborg förstått. Under ett par dagar har 4,7-procentspartiet helt dominerat debatten.

Först var det förslaget om att den som blir svensk medborgare ska bevisa att den kan tala och förstå svenska. Bu, sade det officiella Sverige. Folkpartiledaren är rasist.

Många borde vara glada

Men vad är det för fel på att kunna göra sig förstådd i det land man bor? Inte mycket. Om kravet på svenskkunskap dessutom leder till en upprustning av det ofta skandalöst dåliga Svenska för invandrare (Sfi) är det många som har anledning att vara glada. Inte minst invandrarna.

Sedan kom utspelet om mobiltelefonerna. Folkpartiets vice ordförande Jan Björklund är skolborgarråd i Stockholm. Om han vinner i kommunalvalet tänker han införa ett förbud mot påslagna mobiltelefoner på lektionstid. Straffet kan i värsta fall bli att telefonen beslagtas under en vecka.

Lokala regler finns

Bu, sade det officiella Sverige igen. Det finns redan lokala regler på skolorna och dessutom kan förslaget innebära lagbrott.

Men vad är det för fel att kräva att elever ägnar sig åt skolarbetet på lektionerna i stället för att prata i telefon och skicka sms-meddelanden? De enda som har anledning att vara sura är mobiloperatörerna. Inte eleverna, lärarna, föräldrarna eller Skolverket.

Det finns partier, och de är fler än ett kan jag avslöja, som gnäller för att de inte får vara med i tidningen i den omfattning de tycker de är värda. Problemet är lätt avhjälpt. Lär av Leijonborg.

Vardagliga frågor

Det är inte fel att diskutera budgetdisciplin, Riksbankens oberoende ställning och den optimalt bästa kronkursen vid eventuell knytning till euron.

Men det är inte heller fel att ta upp vardagsnära frågor som mobiler i skolan och möjligheten att göra sig förstådd och förstå svenska. Snarare är ett av politikens största problem att den sysslar för lite med den del av verkligheten där vi alla vistas. Och för mycket med den del som bara ett fåtal intresserar sig för.

Partiledarna i medier den senaste veckan

Lena Mellin