Grillen som blivit farlig - för miljön

"Folk missar att släcka ordentligt efter sig"

1 av 2 | Foto: TOMMY STENSSON
BRANDFARA Micke "Syd" Andersson använder sin engångsgrill i trädgården. Men många dumpar osläckta grillar på rastplatsen eller campingen. "Inte nog med att grillarna skräpar ner, de utgör också en stor brandfara", säger Thomas Levin på Kungsholmens stadsdelsförvaltning.
NYHETER

Engångsgrillarna har kommit för att stanna - i naturen.

Runt tältplatser, bryggor och badstränder ligger mängder.

De skräpar ner - och kan orsaka eldsvåda.

Engångsgrillen blir allt populärare. Den kostar ungefär 25 kronor och är praktisk och lätt att ta med sig. Men, som vanligt när det gäller engångsartiklar, är de ett stort slöseri med naturresurser. Än värre blir det när många väljer att lämna kvar sina förbrukade lådor.

- Folk måste skärpa sig. Inte nog med att grillarna skräpar, de utgör också en stor brandfara. Folk missar att släcka dem ordentligt, säger Thomas Levin, verksamhetschef på Kungsholmens stadsdelsförvaltning i Stockholm.

Fyll formen med vatten

Grillkol håller värmen väldigt länge. Släcker du inte ordentligt är risken stor att djur eller lekande barn kan komma till skada.

- Det bästa sättet att minska både brandrisken och nedskräpningen är att fylla aluminiumformen med vatten och hälla ut innehållet i sjön. Sen ser man till att slänga aluminiumformen i papperskorgen, säger Thomas Levin.

Arne Selander är Skärgårdsstiftelsens tillsynsman på Gålö i Stockholms skärgård.

- Att användandet av engångsgrillar har ökat är det ingen tvekan om. Men med rejäla sopställningar vid förmodade grillplatser så slänger faktiskt folk skräpet.

- För att förhindra brandrisken har vi ställt upp plåthinkar med lock på där grillarna kan slängas, säger Selander.

Brand i papperskorgar

Kanske något för landets kommuner att ta efter. Brandfaran vid utebliven eller bristfällig släckning av engångsgrillen ska inte underskattas. Vid flera tillfällen i sommar har papperskorgar tagit eld på grund av att engångsgrillar inte har släckts ordentligt.

- Det går att ställa hur många krav som helst på ansvariga att lösa problemet.

- I slutändan är det ändå var medborgares ansvar och skyldighet, säger Thomas Levin.

Andreas Bjunér