Märtha Louise raderad från kungahusets webbsida

Norska prinsessan bortklippt – från sin egen bröllopsbild

mette-marit istället för märtha louise Norska kungaparets dotter, prinsessan Märtha Louise, finns inte längre med på startsidan på kungahusets webbplats. Men bilden på kungaparet och kronprinsparet är ett utsnitt av Märtha Louises egen officiella bröllopsbild.
NYHETER

Först förlorade Märtha Louise sin titel. Sedan klipptes hon bort från bilden som pryder det norska kungahusets hemsida.

Bilden togs på hennes och Ari Behns bröllop.

Den som surfar in på norska kungahusets hemsida möts av en bild på familjen - men utan Märtha Louise och Ari.

Prinsessan som i flera år prydde förstasidan tillsammans med sina föräldrar och bror syns nu inte till där. Först efter ytterligare klick på sajten hittar man en bild på kungaparets dotter.

Nu är det istället Mette-Marit som står vid Haakons och kungaparets sida.

Bild från hennes stora dag

Men vid fotograferingstillfället var Märtha Louise med. Hon stod direkt till höger om den leende kungen i full brudutstyrsel. Det var nämligen hennes och Ari Behns bröllopsdag och fotografiet är den officiella brudbilden.

-Kongehuset.no är norska kungahusets officiella hemsida. Bilden på förstasidan visar bara kungahusets medlemmar som alltså är kungaparet och kronprinsparet, säger kungahusets pressrådgivare Sven Gj Gjeruldsen till norska tidningen Verdens Gang.

På frågan om varför man valde just bilden från Märtha Louises bröllop i så fall, svarar Gjeruldsen att de valde att använda en bild på kungahusets medlemmar var samlade. Han vill inte ge några fler kommentarer, skriver VG.

Kritk mot kungahuset

Kritik riktas mot kungahuset av fotografen Dag Thorenfeldt som tycker att det är amatörmässigt av kungahuset att använda ett utsnitt av den officiella bilden från prinsessbröllopet på sin hemsida, eftersom det var Märtha Louises stora dag.

- När de först skulle göra ett nytt collage till hemsidan, borde de självklart ha tagit en ny bild och vänt sig till en professionell fotograf, säger Dag Thorenfeldt till VG.

Avstod från kunglig titel

Märtha Louise gjorde i samråd med kungen avkall på titeln ”Hennes Kungliga Höghet” den första februari år. Då blev hon också utesluten ur kungahuset. Det påverkar dock inte hennes plats i tronföljden. Om kronprinsparet inte får barn, står hon och hennes eventuella framtida avkomma på tur.

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund