Regeringen krävs på 338-årig skuld

Ronneby kan få tillbaka 17,5 miljoner

NYHETER

För 338 år sedan lånade kungen Karl XI 5 060 daler silvermynt av Ronneby stad. Nu vill två folkpartister i kommunen ha pengarna tillbaka för att täcka en planerad skattehöjning i kommunen.

I dagens penningvärde motsvarar det kungliga lånet cirka 17,5 miljoner kronor.

Det har folkpartisterna Per Ericsson och Nils Ingmar Thorell i Ronneby räknat ut. Beloppet motsvarar den summa som socialdemokraterna och vänstern vill få in genom att höja kommunalskatten.

- Jag har räknat med en årlig räntesats på 2,5 procent. Det är en mycket låg ränta men på grund av svårigheten att få fram uppgifter om historisk ränta kan det vara en lämplig räntesats om än symbolisk, säger Per Ericsson.

Vill driva in gammal skuld

De uppmanar nu kommunalrådet Jan Anders Palmqvist (s) att hos regeringen undersöka möjligheten att driva in den gamla fordran, skriver Blekinge Läns Tidning.

De båda folkpartisternas motion till kommunfullmäktige, något e gendomligt men humoristiskt, har sin bakgrund i följande:

De 5 060 dalerna silvermynt skulle år 1664 täcka de utgifter som Ronneby fick när staden Karlshamn (Bodekull) grundlades. Ronnebys borgmästare Johan von Schoting framförde kravet år 1672 till kung Karl den XI. Men kungen kunde inte betala, riket hade dåliga finanser.

Nu anser Per Ericsson att skulden för en gång för alla bör betalas tillbaka.

”Man måste få roa sig”

- Då Göran Persson med jämna mellanrum talar om hur bra det går för Sverige torde det vara tillfälle att ånyo göra en framställan till regeringen om att få denna fordran reglerad.

Ericsson skrattar lite när han får frågan om han på allvar tror att pengarna betalas tillbaka:

- Säg det. Jag vet faktiskt inte, men man måste få lov att roa lite även som politiker.

Han menar dock att det finns en allvarlig underton i kravet:

- Det går faktiskt inte att höja skatten och samtidigt försöka locka människor att flytta hit.

Nu är det valtider.

TT