”Regeringen borde prioritera för tidigt födda”

Amanda Agestav blev hemkörd efter födseln - fast hon var sjuk

NYHETER

Riksdagskvinnan Amanda Agestav (kd) födde sonen Viktor i början av juni.

Efter förlossningen skickades hon hem – men den för tidigt födde sonen fick stanna på sjukhuset.

- Det är bland det värsta man kan råka ut för, säger hon.

Foto: riksdagen
Amanda Agestav

Veckan innan förlossningen fick Amanda Agestav, 28, behandling mot en lindrig havandeskapsförgiftning och en infektion i fostervattnet.

Sonen Viktor föddes en månad för tidigt. Fem dagar efter förlossningen skickades Amanda hem. Men Viktor fick stanna kvar på sjukhusets neonatalavdelning.

- Att få lämna kvar sitt barn på sjukhuset det är nog bland det värsta man kan råka ut för som nybliven förälder, säger hon.

"Det är tragiskt"

Avslöjandet om föräldrarna som skickades till Finland för en komplicerad tvillingförlossning upprör henne djupt.

- Det är ju fruktansvärt. Det är tragiskt att det ska vara så, säger hon.

- Regeringen borde avsätta mer pengar och prioritera vården av för tidigt födda. Vill man att det ska födas mer barn i Sverige så måste vården klara av det.

- Förlossningen kommer inte som en överraskning för sjukvården. Man har ofta tid på sig att planera. Man vet ofta ungefär hur många barn som ska födas under en viss tidsperiod. Man vet att en viss andel föds för tidigt, och då borde man ju faktiskt kunna planera bättre, tycker man.

Insjuknade efter förlossningen

För Amanda Agestav innebar förlossningen stora påfrestningar. Inte nog med att hon tvingades lämna sjukhuset utan sin son. Väl hemma blev infektionen värre, eftersom behandlingen avbrutits.

- Det slutade med att jag fick åka tillbaka en vecka senare med hög feber i kroppen, säger hon.

Det hela gick emellertid bra till slut. Infektionen gick tillbaka och Amanada och Viktor kunde åka hem.

- De flesta vill inte stanna speciellt länge på BB om allting har gått bra. Men om man känner sig osäker eller inte känner sig bra så tycker jag man ska få stanna. Det rör sig om ganska få dagar, egentligen, men det är dagar som kan vara viktiga för en nybliven mamma.

Fredrik Rundkvist