Sextrakasserier och glåpord vardag i skolan

Helt oacceptabelt anser Elevorganisationen

NYHETER

Hora, slyna, fitta. Sådana och liknade ord är idag vardag i den svenska skolan. En ny rapport från Arbetslivsinstitutet visar att nära hälften av alla 17-åriga tjejer och fyra av tio killar upplevt sexuella trakasserier i skolan.

-Helt oacceptabelt säger Lina Winkler, förbundsordförande i Elevorganisationen, och skyller problemen på de vuxna.

I rapporten, som är den första av sitt slag i Sverige, redovisas dystra siffror. Arbetslivsinstitutet har intervjuat 1000 17-åringar och tendensen är tydlig. Nära hälften av tjejerna säger sig ha råkat ut för sexuella trakasserier i skolan, bland killarna är siffran 40 procent. Oftast handlar det om glåpord, som att bli kallad "fitta", "hora" eller "slyna". Dessutom vittnar många om fysiska trakasserier.

-Men problemet är inte nytt. Det här har vi vetat om länge och det är på tiden att problemet uppmärksammas, säger Lina Winkler, förbundsordförande i Elevorganisationen, som ändå är chockad över siffrornas omfattning.

Vuxna bär ansvaret

Lena Winkler tror att förklaringen till trakasserierna i skolan hör ihop med det råare klimatet i vuxenvärlden och på arbetsmarknaden.

-De vuxna måste bli bättre förebilder, men samtidigt ska diskussionen föras i klassrummen där ungdomarna verkligen finns. Då vi är missnöjda med vår skolmiljö, får de vuxna inte avfärda oss.

Även professor Eva Menkell, som hållit i studien, säger till Ekot att problemet är dags att uppmärksamma på allvar. Samtidigt pekar hon på det positiva faktum att eleverna i enkäten lämnat långa svar på hur man ska komma tillrätta med trakasserierna.

-Det tyder ju på att man är väldigt engagerad i de här frågorna.

Vad ska en elev som råkar ut för trakasserier i skolan göra?

-Vänd dig direkt till din lärare om du känner hotad eller trakasserad. Blir det inte bättre då kan man alltid vända sig till skolsköterskan eller kuratorn, och i sista hand rektorn, säger Lena Winkler, som uppmanar alla elever att aldrig acceptera någon form av trakasserier i skolan.

Fredrik Lindén