Två sköts till döds i Olofström

Skottdrama i hyreshus i dag

1 av 2
Boende i trappuppgången evakuerades fönstervägen.
NYHETER

Polisen tror att det unga parets kärleksrelation slutade i en tragedi.

Med ett handeldvapen och en kniv dödade troligtvis mannen den asylsökande kvinnan och sig själv i centrala Olofström i dag.

- Det finns en teori om detta. I slutänden handlar det om en tragedi där två unga människor dött, säger Thomas Pärlklo, vid Blekingepolisen, till aftonbladet.se.

Flera boende slog larm när skottlossning utbröt. Polisen tog sig till hyreshuset i centrala Olofström, men vågade inte direkt gå in i fastigheten.

Först efter en halvtimme stormades byggnaden. På golvet låg kvinnan och mannen. Han tog sina sista andetag, men polisen kunde inte göra mer än konstatera att han var död.

Obehaglig syn

- Trapphuset var en mycket obehaglig syn, säger polisens talesman Thomas Pärlklo.

Under dagen har treagedin klarnat. Den Mannen är svensk och kommer från orten. Kvinnan är asylsökande och de båda är i 25-30-årsåldern. De har haft en kärleksrelation, men av någon anledning blev de osams.

Mycket talar för att mannen mördade kvinnan och därefter tog sitt eget liv. Men polisen är förtegen och vill avvakta rättsläkare och teknikers utlåtande innan något slås fast med säkerhet. De två dödades med sticksår och skadorna efter ett kuleldvapen. Vittnen uppger för SR Blekinge att man har hittat tomma hagelpatroner i trappan.

Stor polisinsats

Ett vittne uppger för aftonbladet.se att han hört två dova smällar.

- Jag var inte säker på att det var skott, säger vittnet.

Det har inte förekommit några bråk i huset tidigare och inga besöksförbud har utfärdats. En teori är att den ena personen mördat den andra och därefter tog sitt eget liv, men polisen vill inte låsa sig vid detta.

En stor insats drogs igång när polisen fick larmet klockan 11.50 på torsdagen. Tre ambulanser, ett tiotal polismän och en helikopter kallades in. Samtidigt informerades intilliggande distrikt.

Offret var asylsökande

Hyresfastigheten, som ägs av Olofströmshus, har nio lägenheter. Två av dessa – liksom ett hundratal andra i samhället – hyrs av Migrationsverket sedan i julas.

Den kvinnliga offret var asylsökande. Liz Sandgren, enhetschef vid Migrationsverket i Olofström, säger till aftonbladet.se att de asylsökande kommer från Ryssland, Mongoliet och Irak.

Tony Handberg, områdesvärd vid Olofströmshus, berättar för aftonbladet.se att de flesta har bott i lägenheterna sedan de hyrdes ut i julas.

- De sätts in två per rum i lägenheten, det är Migrationsverkets standard, säger han.

Evakuerades via fönster

De boende i huset evakuerades via fönster och stegar för att de ska slippa ta sig genom trapphuset.

För bara tre dagar senare dödades en 25-årig man från Tjetjenien i ett våldsamt knivslagsmål mellan tre ryssar och tre tjetjener i Elleholm utanför Karlshamn. Polisen kan redan nu utesluta att det skulle finnas några kopplingar mellan fallen.

- Vi har redan så pass mycket information om de två personerna att vi kan utesluta det, säger Thomas Pärlklo.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM