Rusning efter Ericssonaktier

Sista dagen för att delta i emissionen – kursen upp tio procent

NYHETER

Småsparare som vill delta i emissionen bidrog till en kraftig uppgång för Ericssonaktien på torsdagen.

Men på fredag kommer Ericsson troligen att falla omkring 25 procent, när aktien handlas utan teckningsrätt.

- Det här är den största rusning jag någonsin sett, åtminstone bland våra sparare, säger Claes Hemberg, informationschef på nätmäklaren Avanza som har många småsparare som kunder.

Ericssonaktien steg under torsdagen med omkring 10 procent under hög omsättning, och enligt Hemberg är säljarna framför allt utlänningar. De som köper är i hög utsträckning svenska småsparare.

- Folk tror att de får en rabatt av företaget som gör att de kan tjäna pengar, och det gör att vi har en fantastisk rusning, säger han.

Många spekulanter

Hos Avanzas kunder har Ericssoninnehaven ökat med 20 procent bara de senaste tre veckorna. Och på torsdagen fick man hundratals samtal från nya Ericssonspekulanter. Men Hemberg är rädd för att många kommer att bli besvikna i morgon.

- De tror att de är sluga, men i morgon kommer aktien att backa rejält och ingen kommer att förstå varför. Många kommer att känna sig lurade, säger han.

Från och med på fredagen handlas Ericssonaktien utan rätt att delta i den emission som ska dra in 30 miljarder kronor till företaget. Det innebär att priset på aktien förmodligen kommer att sjunka med mellan 25 och 30 procent.

Bristande kunskap

När Stockholmsbörsen stängde på torsdagen stod Ericsson i 8:55 kronor. I det priset ingår rätten att köpa ytterligare en aktie för 3:80 kronor. Priset på Ericssonaktien utan denna rätt blir därmed 6:20 kronor, vilket skulle innebära att ett fall på 27 procent väntar på fredagen om inget oväntat inträffar.

- Det finns egentligen ingen anledning att handla Ericsson i dag jämfört med i morgon, sade Hemberg på torsdagen, och trodde att det är bristande kunskaper som ligger bakom rusningen.

Något som förmodligen också bidragit till torsdagens stora intresse för Ericsson är att Aktiespararna har rekommenderat sina medlemmar att delta i emissionen.

Nästa vecka inleds handeln med teckningsrätter i Ericsson, vilket innebär att de av bolagets nästan 800 000 aktieägare som inte vill delta i emissionen kan sälja sina teckningsrätter.

Magnus Persson/TT