Ericsson vår nya folkaktie

– men i morgon väntas kursen rasa 25 procent

NYHETER

Ericssonaktien träder fram som den nya folkaktien.

Nyemissionen har lockat småspararna till storköp.

Men i morgon – när den handlas utan teckningsrätt – kommer kursen sannolikt att rasa igen.

- Många kommer tyvärr att känna sig lurade, säger Claes Hemberg, informationschef på nätmäklaren Avanza, till aftonbladet.se.

Efter ett närmast fritt fall på börsen pekade Ericsson i dag åt rätt håll igen. Som mest var den upp drygt tio procent och det tack vare de svenska småspararna.

”Aldrig sett något liknande”

- Jag har aldrig sett något liknande. Det är tusentals som ringer och vill köpa Ericssonaktier, säger Claes Hemberg.

Anledningen är företagets nyemission som ska dra in 30 miljarder kronor till Ericsson. I dagens aktiepris ingick rätten att köpa ytterligare en aktie – billigare.

I natt skiljs teckningsrätten från aktierna, vilket gör att kursen med all sannolikhet rasar i morgon. Det kommer troligtvis handla om 25 procent.

- Men aktien med den avskilda täckningsrätten är värd lika mycket. Du vinner inget och du förlorar inget, säger Claes Hemberg.

Känna sig lurade

Han är rädd för att ett ras kommer få köparna att känna sig lurade.

- De kommer bli chockade. Man tror man får en rabatt, en vinstlott. I morgon kommer man att se att den gått ned och då tror man raka motsatsen, säger han.

Avanza har många småsparare som kunder och just nu köper de framförallt aktier av utländska säljare. Han uppfattar det som att alla är inställda på ett kap. Men ingen vet ännu vad det blir.

Den senaste rusningen gör dock att att Ericsson i dag tornar upp som den svenska folkaktien nummer ett. Trots – eller kanske tack vare – en katastrofal börskurva har allt fler svenskar sett till att Ericsson finns med i portföljen.

Nästan ikapp vid halvårsskiftet

När VPC (Värdepapperscentralen) nyligen presenterade sin halvårsstatisktik var utvecklingen tydlig. Telia som lanserades som den nya folkaktien och lockade många nya köpare till aktiemarknaden – cirka 40 procent av Telias aktieägare har bara Telia – var redan då nästan passerad.

Vid halvårsskiftet hade Telia 792 567 ägare. Ericsson kom på en andra plats med bara drygt 7 000 färre ägare (785 358). Och mycket talar för att Ericsson redan gått upp i topp som den av flest ägda svenska aktien.

20 procent fler Ericssonkunder

- De måste den självfallet ha gjort. Man har lärt sig att Ericsson är ett bra bolag och det tror man på, säger Claes Hemberg.

Bara de tre senaste veckorna har Avanzas fått 20 procent fler Ericssonkunder. Och dagens sista chans till en del i teckningsrätten fick mängder att höra av sig.

Mattias Lundell