Nu börjar jakten på studentlyorna

Maria, 22, tvingas bo på vandrarhem

NYHETER

Snart börjar skolan.

Men Maria Nordin, 22, har ingenstans att bo.

- Nu i helgen tar jag in på vandrarhem. Sedan vet jag inte.

Foto: Jerker Ivarsson
INGENSTANS ATT BO Maria Nordin vet inte hur hon ska klara av sina studier när hon inte har någonstans att bo.

Maria Nordin läser vid Södertörns högskola. Nu är studierna i fara eftersom hon inte hittat någonstans att bo.

- Jag är orolig. Det är jättejobbigt att inte veta vart jag ska ta vägen, säger hon.

Tidigare har hon bott tillfälligt i en rad olika rum med ideliga flyttar. Hon har stått ett år i studentbostadskön. Där säger de att det kan dröja till vintern innan det blir hennes tur.

- Om jag inte hade tagit ledigt en tid för att resa hade jag varit halvvägs igenom min utbildning. Det är helt sjukt att det ska ta så lång tid att hitta ett vettigt boende, säger hon.

Osäkerheten jobbig

Inte ens det faktum att hon är dotter till Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen, har varit till någon hjälp.

- Nej. Mamma hade en andrahandslägenhet förut men den har hon blivit av med. Tvärtom hade hon hoppats kunna bo hos mig när hon jobbar i Stockholm, säger Maria Nordin.

Hon tycker att hon behöver ett fast boende för att studierna ska fungera bra. En otrygg livssituation tar kraft och engagemang från det hon egentligen ska ägna sig åt.

- Med studiemedel på 6 650 kronor i månaden har man heller inte möjlighet att ge sig ut på andrahandsmarknaden och betala fem tusen för en lägenhet, säger hon.

Anställda raggar rum

Situationen är densamma för tusentals andra studenter. Stockholms centrala studentorganisation har anställt en person på deltid för att ragga rum och lägenheter. Det har också naturvetenskapliga fakulteten på i Stockholms universitet gjort.

Mest aktiv är Kungliga tekniska högskolan, KTH. Där arbetar två heltidsanställda för högtryck med att ordna fram bostäder.

- Just nu ser det faktiskt ut som om vi ska kunna greja någonstans att bo till alla våra studenter. Stockholmarna har visat sig riktigt solidariska när det kommer till kritan, säger Patrik Vuorio på KTH.

Därför finns det så få studentlägenheter i Stockholm

Olle Castelius