Transjet stoppades av 70 anmärkningar

Lyfte med öppen lucka – bagage föll ut

NYHETER

Det var bland annat landningar med för lite bränsle, rök i kabinen och tappat bagage under start som fick luftfartsinspektionen att stoppa flygbolaget Transjet.

Luftfartsinspektionen har kritiserats för att ha dragit in Transjets flygtillstånd. Flera tusen resenärer på väg till eller från Grekland och Spanien drabbades i samband med det.

Allvarliga brister

Men Luftfartsinspektionen hade goda skäl att dra in flygtillståndet. 70 anmärkningar mot bolaget har gjorts och det ska ha funnits stora brister, enligt Bengt Larsson som är jurist på Luftfartsverket.

Bland annat ska bagage ha tappats genom en öppen lastlucka, landningar ska ha genomförts med för lite bränsle i tanken och det ska ha kommit in rök i kabinen vid flera tillfällen.

- Det allvarliga är kanske inte incidenterna i sig även om de är nog så allvarliga. Problemet är att Transjet inte fyllt upp med egna utredningar. De har inte brytt sig om att utreda incidenterna på ett godtagbart sätt. Det är det som är kärnan i vårt resonemang, säger Bengt Larsson.

Transjet måste förklara vissa av de allvarliga incidenterna för Luftfartsinspektionen.

Transjet vill flyga i september

Men Transjets huvudägare och styrelseordförande Thomas Johansson har inte förståelse för kritiken utan har förklaringar till varje incident, skriver Göteborgsposten. En trasig lampa ska ha orsakat incidenten med det tappade bagaget, en motor som skar ihop ska förklara rökutveckling och uppgifterna den låga bränslenivån ska helt enkelt inte stämma, enligt Thomas Johansson.

Enligt Thomas Johansson ska kommunikationen med Luftfartsinspektionen ha gått lite knaggligt.

- Felaktigheter har begåtts, men inte bara av oss, säger han.

Transjet är nu under rekonstruktion och genomför nu ett åtgärdsprogram. Företagets ambition är att kunna flyga igen den första september.

Strandsatta resenärer i Grekland

Fortfarande finns det resenärer kvar i Grekand som inte får någon hemresa med Transjet, meddelar Svenska Ambassaden i Grekland på fredagen.

- När man skulle flyga hem folk till Sverige med inhyrda flygplan, passade man samtidigt på att skicka ner 500 nya resenärer. Det var ungefär tre veckor sedan men här stannar ju många kvar länge och båtluffar, säger ambassadrådet Richard Bouveng till aftonbladet.se.

Enligt honom är det dock förmodligen inte fråga om någon kris.

- Jag hade själv jour förra helgen och fick inte ett enda samtal från oroliga resenärer. Jag tror att budskapet har gått fram. Folk är medvetna om att de inte får någon hemresa, utan får ordna den själva, säger Richard Bouveng.

Incidenter:

Läs tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM