”Sprit på krogen – dygnet runt”

Ledande (m)-politiker föreslår ändrade regler

NYHETER

En stor stark till frukost.

Det vill moderaternas Kristina Axén Olin, socialborgarråd i Stockholm, att huvudstadens invånare ska kunna beställa. Hon föreslår att krogarna ska få servera alkohol dygnet runt.

- Missbruket är en tragedi, men för mig handlar det inte om att man får dricka till tre eller fem eller sju. Det är inte relevant. Och de som har ett missbruk ser ju ändå till att de har alkohol, säger hon till SvD.

Hon anser att försöket med frukostöl under fotbolls-VM slog så väl ut att det är dags att avskaffa serveringstiderna helt.

Enligt den svenska alkohollagen ska konsumtionen av öl, vin och sprit hållas nere. Därför får försäljning av alkohol påbörjas tidigast klockan 11.00 och avslutas senast klockan 01.00. Tiderna har dock förskjutits, speciellt i Stockholm, skriver SvD. I dag har ett 20-tal restauranger i huvudstaden tillstånd att ha öppet ända till klockan 05.00.

Kontroversiellt – också internt

Frågan om generösare serveringstillstånd är kontroversiell. Moderaterna har ännu inte tagit ställning till Kristina Axén Olins förslag, men ungdomsförbundet Muf, gillar dygnet-runt-öppna krogar.

- Vuxna människor kan själva ta ansvar för sina liv, det behöver inte socialminister Lars Engqvist göra, säger Johan Forssell, ordförande i Stockholm, till SvD.

Frida Johansson