Kråkan Betty - smartare än du tror

NYHETER

Kråkan Betty är smartare än någon kunnat ana. När forskare vid Oxforduniversitetet i Storbritannien gav henne en ståltråd, hamrade hon till den till ett redskap att hämta mat med. En revolutionerande bedrift för en kråka.

Kråkan Betty.

Bettys förmåga att tillverka verktyg upptäcktes av en slump. Forskarna vid Oxforduniversitetet slängde ner två ståltrådar, en rak och en böjd, till Betty och kompisen Abel, för att se vilken de föredrog. Abel knep snabbt den böjda ståltråden, utan att riktigt förstå vad han skulle ha den till.

Betty däremot hade en plan. Hon tog den raka ståltråden och formade den till ett krokformat verktyg som hon sedan fiskade upp mat ur en behållare med.

Hon upprepade sedan sin bedrift nio gånger av tio, genom att använda olika tekniker, enligt CNN.

Enligt forskarna vid Oxforduniversitetet är Betty det första djur som visat sig förstå sambandet mellan orsak och verkan, och tillverkat ett verktyg för ett speciellt ändamål av material som inte finns i hennes naturliga miljö.

Inte ens schimpansen, vår närmsta kusin, har den kunskapen, enligt CNN.

Betty tillhör en kråkart som härstammar från Nya Kaledonien. Upptäckten av hennes enastående kunskaper presenteras i dagens nummer av tidskriften Science.

Bettys kompis Abel fick en liten revansch till slut. Sedan Betty fiskat upp maten ur behållaren stal han den mitt framför näsan på sin smarta kompis.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM