Varg på raggarrunda i Stockholmstrakten

Dödade ett får under sin kärleksturné

NYHETER

Ingen rädder för vargen här. I alla fall inte Björn Blidäng som träffade på vargen när han var på väg till arbetet imorse.

-Jag var bara några meter ifrån den.

Och han var långt ifrån ensam. Södertörnspolisen fick under morgonen in flera tips om var vargen befann sig.

Rapporter om varg har blivit allt vanligare den senaste tiden. Imorse var det dags igen. Vid fyratiden imorse ringde en lantbrukare vid sjön Orlången, sydost om Huddinge, till polisen och anmälde att ett av hans får blivit rivit.

-Det var hans hustru som upptäckte vargen i full färd med att döda ett får i hagen. Men de lyckades skrämma iväg vargen, säger inspektör Kennet Ekman. Fåret fick senare avlivas på grund av skadorna.

Helt nära vargen

Strax innan klockan sex var åter dags för vargen att möta människor. Björn Blidäng satt i bilen på väg till jobbet.

-Det var på Nynäsvägen i höjd med Vega då jag plötsligt såg ett vilt djur vid vägen. Först trodde jag att det var ett rådjur, men sedan förstod jag att det var en varg på grund av den gråa pälsen.

Björn stannade och backade bilen. -Vargen verkade inte skygg. Vi var bara några meter från varandra. Den var inte stor, som en större schäferhund ungefär.

Lite senare kom en polisbil till platsen och vargen sprang därifrån. Polisen tog dock upp jakten och lyckades fotografera djuret.

Letade troligen kärlekspartner

Det är inte första gången en varg siktats i Stockholmstrakten. Senast var förra sommaren då en varg tog en morgonpromenad i de centrala delarna av huvudstaden.

Anders Wiklund, vargexpert på Skansen, tror dock inte att det här är samma varg.

-Den vargen sökte sig norrut och har lämnat Stockholm nu.

Däremot kan det röra sig om den varg som i juli siktades i Småland och Östergötland.

-Vargar vandrar långt. Vad den här vargen är ute efter är troligen en kärlekspartner, säger Anders Wiklund, som tillägger att chansen att träffa på en varg inte är speciellt stor. Om det ändå skulle inträffa är det bara att gå därifrån.

-Vargar är rädda för människor. Och vi tillhör inte deras byten. Det är faktiskt flera hundra år sedan någon människa blev attackerad.

Kommer den här vargen finna någon partner i Huddingetrakten?

-Det tror jag knappast. Den här vargen har nog ingen större chans till kärlek i det området. Så den lär nog fortsätta sin vandring, tror Anders Wiklund.

Fredrik Lindén