45 barn räddade från pedofilring

20-tal gripna i Europa och USA

NYHETER

45 barn har räddats från sexövergrepp efter ett internationellt tillslag mot en pedofilring.

Ett 20-tal personer greps i samband med razzian och misstänks nu för barnporrbrott.

Enligt amerikanska myndigheter är det man kallar Operation Hamlet ett samarbete mellan USA och polis i Europa, främst i Danmark.

Gripanden har gjorts i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Danmark och operationen har pågått i tio månader, uppgav polis i USA på fredagen.

Övergrepp mot egna barn

Bland de gripna finns föräldrar som begått övergrepp mot sina egna barn, i ett fall en tvååring. Övergreppen och våldtäkterna har fotograferats och bilderna har sedan spridits via internet.

Enligt utredarna har minst 45 barn i åldrarna 2 till 14 år utnyttjats. Samtliga barn har omhändertagits och 37 av dem finns i USA, uppger CNN.

På fredagen åtalades 15 av de gripna medlemmarna i pedofilringen i Kalifornien. En av de åtalade arbetar som rådgivare för unga, en annan är yrkesfotograf.

Dansk åtalas i USA

Tolv är från USA, övriga kommer från Danmark, Schweiz och Nederländerna. De anklagas för bland annat sexuellt utnyttjande av barn, men även för spridande av barnpornografi, brott som vart och ett kan ge 20 års fängelse. För flera av de åtalade kan domen bli upp till 60 års fängelse, uppger CNN.

Härvan började nystas upp i november förra året, då bilder på en sexutnyttjad dansk flicka hittades på nätet.

Danska polisen underrättades och flickan visade sig vara gärningsmannens egen 9-åriga dotter.

Mannen greps och på hans dator hittade polisen ytterligare barnporrbilder, många från USA.

Caroline Olsson