Minst 35 döda i skyfall i södra Ryssland

1 av 2 | Foto: AP
NYHETER

SJIROKAJA BALKA

Minst 35 personer hade på fredagen bekräftats omkomna efter skyfall på den ryska Svartahavskusten. Panikslagna semesterfirare fick se tält, stugor och bilar svepas i väg av störtfloden.

Chocken övergick på fredagen i ilska, när de drabbade sade att lokala myndigheter inte hade utfärdat några varningar före katastrofen i torsdags och att ingen hjälp hade erbjudits förrän efter ett dygn.

- Jag är chockad. Vi försökte rädda personer som drunknade, vi bar upp barnlik, sade 55-årige semesterfiraren Oleg Ivnin från Moskva.

Tjänstemän från katastrofdepartementet sade att de flesta döda var kvinnliga semesterfirare.

Ytterligare flera saknades och befaras ha drunknat i Svarta havet efter översvämningarna som orsakades av onsdagens skyfall.

15 byar översvämmade

50 räddningsarbetare som flögs till området från Moskva på fredagen förde med sig nödutrustning och hjälpte till att evakuera ett tusental personer från området.

Skyfallet spolade bort campingplatser och översvämmade 15 byar vid kusten.

- En tragedi av detta slag har vi aldrig skådat förr, sade Krasnodar-regionens guvernör Alexander Tkatjyjov till tv-bolaget ORT.

Kaotiska scener utspelades på fredagen i katastrofområdet. Mängder av hus var sönderslagna av vatten- och lermassorna, som också släpat med sig bilar.

I juni drabbades södra Ryssland av omfattande översvämningar som dödade 114 personer och förstörde nästan 13 000 hus. 106 000 människor evakuerades.

TT-AFP