27-åring mördades – som hämnd

Två unga män blev offer för gängkriget

1 av 5 | Foto: HASSE ROSENTHAL
BLODSHÄMND Ambulanspersonalen försöker rädda livet på den skjutne 27-åringen. Mannen träffades av flera skott i huvudet när han satt i en bil tillsammans med sina släktingar. Han levde efter dramat, men dog av sina skador på sjukhuset.
NYHETER

En 19-årig man knivskars till döds i Bagarmossen.

Bara timmar senare kom hämnden.

En 27-årig man sköts från nära håll i samma område. Han dog efter att ha träffats i huvudet.

Två unga män anhölls i går kväll för delaktighet i mordet.

Sammanlagt sex unga män i åldrarna 13-22 år misstänks vara inblandade i de två morden i södra Stockholm.

Det började i torsdags.

En 19-årig man knivskars till döds i Bagarmossen efter ett bråk mellan två ungdomsgäng.

Polisen letar efter en 13-årig pojke som pekats ut som den som höll i den dödande kniven. Pojken kan ha flytt utomlands, misstänker polisen.

Två grupper - den ena med finska romer, den andra med chilenare - har länge legat i fejd med varandra i Bagarmossen.

Vid lunchtid i går, bara 16 timmar efter knivmordet, var det dags för nästa grova våldsbrott i samma del av Bagarmossen.

Två eller tre mördare

En familj hade just satt sig i två bilar, en vit Ford och en röd Volvo, när två eller tre män steg fram. Gärningsmännen sköt flera skott genom bakrutan. Ett av skotten träffade den 27-årige mannens bakhuvud. Bilen fortsatte in i en husvägg.

Jesper Öberg blev vittne till skottdramat. Han jobbade på sin firma som ligger på samma gata.

- Jag hörde flera skott avlossas på gatan utanför firman. När jag tittade ut såg jag hur en röd bil kraschade in i husväggen alldeles intill mitt kontor. En kraftigt blödande man bars över till den andra bilen. Alla var mycket upprörda och skrek hysteriskt hela tiden.

Flydde i annan bil

Skottlossningen fortsatte även efter det att 27-åringens bil kraschat. För att komma utom skotthåll körde föraren av den andra bilen knappt 100 meter innan han och passagerarna försökte skaffa vård åt den svårt skadade 27-åringen.

Han fördes till Karolinska sjukhuset där han avled av skadorna.

En 25-årig kvinna träffades ytligt i knät av ett skott. En flicka, 13 år gammal, fick splitterskador av sönderskjutna bilrutor.

Greps efter en timme

En timme efter mordet greps två 22-åriga män på Skrivarvägen, några hundra meter från mordplatsen. De kom gående från ett skogsområde när de gick rakt in i en polispatrull.

- De stämmer väl in på signalementet, säger Mikael Sundberg.

Männen förhördes i sex timmar innan de anhölls, misstänkta för medhjälp till mord. Under förhören valde de att hålla tyst.

Båda är tidigare dömda för brott. De kände den mördade 19-åringen, erfar Aftonbladet.

Enligt TT var 22-åringarna med 19-åringen på sjukhuset efter knivdådet.

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan händelserna i Bagarmossen.

Orsaken är oklar

- Vi jobbar efter tesen att det har ett samband med det som hände i torsdags. Det är en linje som vi går efter. Men varför det blev så här är helt öppet. Det kan vara en tillfällig grej, gammalt groll, affärer eller något annat, säger Gunnar Samuelsson vid polisen i Söderort.

Den eftersökte 13-åringen och den nu döde 27-åringen hade en anknytning till varandra - men var inte släkt, erfar Aftonbladet.

- Familjerna i gruppen känner varandra väldigt väl och har täta band mellan sig även om de inte är släkt, säger en källa.

Carl Hjelm, Jens Kärrman