Minskat förtroende för Persson

– men stödet för Leijonborg ökar

NYHETER

STOCKHOLM

Fem veckor före valet dalar statsminister Göran Perssons popularitet för första gången.

Samtidigt noteras en uppgång för folkpartiledaren Lars Leijonborg, visar Temos förtroendemätning av partiledarna.

Temo, som gjort undersökningen på uppdrag av DN och Sydsvenska Dagbladet, har telefonintervjuat 1 003 personer över 15 år om deras förtroende för partiledarna och språkrören.

I våras tycktes Persson vara på väg att bli en ny landsfader. Då sade mer än sex av tio svenskar att de hade stort förtroende för statsministern. Men nu har förtroendet för s-ledaren börjat svikta - från 61 procent i mars till 56 procent nu i augusti, en statistiskt säkerställd nedgång.

Efter terrorattackerna i USA den 11 september i fjol fick Göran Persson kraftigt ökat stöd även bland borgerliga väljare för sin uppslutning bakom USA. Men nu har stödet för statsministern sjunkit kraftigt bland de borgerliga väljarna, särskilt bland dem som röstar på kristdemokraterna. Siffrorna är tillbaka på samma nivå som i september 2001 i dessa grupper, skriver Dagens Nyheter.

Bland de egna väljarna är stödet dock fortfarande stort för Persson, 84 procent av dem har "stort förtroende" för sin partiledare.

Trots nedgången ligger statsministern långt före de andra partiledarna i mätningen. Kristdemokraternas Alf Svensson ligger kvar på andra plats med stöd av 44 procent av väljarna. Centerpartiets Maud Olofsson får stöd av 30 procent av väljarna och moderatledaren Bo Lundgren stöds av 28 procent.

För folkpartiledaren Lars Leijonborg, som tidigare har legat långt efter de övriga partiledarna, noteras en ökning av stödet från 13 procent i september förra året till 19 procent nu i augusti. Bland de egna väljarna har förtroendet för Leijonborg ökat från 54 till 62 procent.

Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman ligger kvar på tredje plats i förtroendeligan med 31 procent.

Miljöpartiets nya kvinnliga språkrör Maria Wetterstrand har stöd av 7 procent av väljarna och det nya manliga språkröret Peter Eriksson har stort förtroende bland 5 procent av väljarna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM