Lundgren: Mer makt åt den enskilde

NYHETER

GÖTEBORG

Moderatledaren Bo Lundgren tycker att det finns för många politiker och för lite frihet.

I ett tal i Göteborg på lördagen lovade han ge människorna makten över sina liv.

Då följer det andra - att var tredje politiker i Sverige blir onödig - automatiskt.

Med färre politiker som har mindre att besluta, eftersom människor själva får mera att säga till om samtidigt som personvalen utvecklas, så blir ansvaret också tydligare och bättre för de politiker som blir kvar, enligt Lundgren.

Bantningen kan ske över hela linjen, tycker han. Stadsdelsnämnderna behövs inte, regioner och landsting har för många invalda och i riksdagen har moderaterna föreslagit 249 ledamöter i stället för som i dag 349.

I polemik med s

Lundgren, som hade valupptakt i Göteborg på lördagen i en soldränkt park mitt i Göteborgskalaset, gick i direkt polemik med socialdemokraternas tankar om mer politik och fler politiker.

- Jag är övertygad om att Britta Lejons förslag om 10 000 fler politiker är helt fel väg att gå, sade Lundgren.

I en kommentar till Lundgrens tal varnade socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist för att färre politiker leder till en politisk maktkoncentration. S-målet om 10 000 fler förtroendevalda på tio år "stärker demokratin", enligt Stjernkvist som också anklagade Lundgren för att ha en elitistisk syn på hur "framtidens frågor inom vård och omsorg" ska lösas.

Makt över sitt liv

Moderatledaren ägnade stora delar av sitt tal just åt frågan om vem som bestämmer vad.

- Låt mig ställa ut mitt första och viktigaste vallöfte: en ny regering ska ge tillbaka människor makten över sina liv, sade Lundgren.

Exemplen på där människor inte fick välja själva tog Lundgren bland annat från sjukvården.

Där fanns till exempel mannen som han sett i tv som skulle skrapa en trisslott och fick frågan vad han skulle göra med pengarna om han vann.

- Jag ska försöka köpa min fru förtur till en höftledsoperation, svarade mannen. Vad är det för samhälle där man behöver vinna på lotteri för att vara säker på att få vård i tid? undrade moderatledaren.

Privata försäkringar

Privata sjukvårdsförsäkringar var inget bra alternativ, tyckte Lundgren. Inte så att han ville förbjuda sådana, men:

- I det Sverige jag vill bygga ska ingen behöva en sådan försäkring, lovade han.

Lundgren ville också ha lägre skatter, fler poliser och hårdare straff för grova brott. Han hittade dessutom en koppling mellan skattetryck och kärleken.

- Oron för ekonomin är en vanlig orsak till att äktenskap går i kras, sade Lundgren.

Sänkta skatter och mer makt över det egna livet skulle göra susen där också.

Christer Jönsson/TT