X2000-tåget började brinna

Instängda politiker kritiska till säkerheten

NYHETER

X2000-tåget började brinna och röken spred sig mellan vagnarna.

Bland de instängda passagerarna fanns flera politiker som nu kritiserar säkerheten hos SJ.

- Jag ska ställa frågan till Björn Rosengren, säger riksdagsledamoten Rosita Runegrund (kd).

En av passagerarna, en utbildad brandtekniker, rusade bakåt i tåget och ropade "gå bakåt, det brinner".

Loket på X2000-tåget mellan Stockholm och Göteborg hade börjat brinna. Rök spred sig snabbt till de två första vagnarna.

Men dörrarna var låsta. Fönstren gick inte att öppna och först efter fem-sex minuter öppnades dörrarna av tågpersonalen.

- Det var väldigt obehagligt. Man tror att ett nytt och modernt tåg ska kunna få ut passagerarna snabbare, säger Ursula Johansson (kd), regionråd i Västra Götalandsregionen.

3 000 liter olja läckte

Branden startade vid 18-tiden i går i en strömförsörjningsenhet i loket. Den spreds sedan via kablar till nästföljande vagn. Det brann även i läckande hydraulolja. Samtidigt läckte 3 000 liter olja ut på marken, enligt räddningstjänsten i Mariestad.

Branden spreds aldrig in i kupéerna, men rökutvecklingen var kraftig.

Flera personer som arbetade på gärdena invid banvallen såg hur lågor slog ut ur tåget och ringde larmcentralen.

Inga passagerare skadades. En medelålders kvinna stukade foten när hon skulle hoppa ner från tåget. Lokföraren skadade armbågen lindrigt.

De omkring 270 passagerarna fick utrymma tåget mitt ute på slätten en kilometer norr om samhället Slätte i Västergötland. Sedan fick de gå några kilometer till Björkekulla bygdegård. Efter drygt två och en halv timme transporterades de flesta passagerarna med buss till Göteborg.

Ursula Johansson och Rosita Runegrund var tillsammans med ett 20-tal kristdemokrater på väg hem från en utbildning i Stockholm. Båda är kritiska till säkerheten på tåget.

- Jag ska ställa frågan till Björn Rosengren. Man tror att man åker säkert när man åker tåg, men personalen verkade helt oförberedd, säger riksdagsledamoten Rosita Runegrund.

Evakueringen

Men enligt Wille Jansson på SJ:s pressjour fungerade evakueringen som den skulle.

- Eftersom det är dubbelspår tar det några minuter att säkerställa innan folk kan hoppa av, säger han.

Sju tåg från Stockholm och Göteborg drabbades under kvällen av förseningar på grund av branden. Strax efter åtta kunde ett av spåren på stambanan åter öppnas för trafik.

Tidigare incidenter

Patrik Kronqvist