Bästa vädret på över 100 år

Snart är rekordet från 1901 slaget

NYHETER

Grattis till dig som stannade i Sverige på semestern. Du har fått uppleva den varmaste sommaren på över 100 år.

De gamla värmerekorden har stått sig i över ett sekel. Men nu är de snart raderade.

Foto: MAGNUS SANDBERG
SVENSKA SOMMAREN, VILKET LYFT Peter Henningson, 39, med sina söner Edvard, 1, och Axel, 5, från Sandviken plaskade runt i det varma vattnet på Smedsuddsbadet i Stockholm tillsammans med hundratals andra i går.

Sommaren 1901 var het. Men i år är det varmare. Värmerekorden från början av 1900-talet såg ut att vara i farozonen redan för fem år sedan. Nu är chanserna ännu större.

Rekorden för Stockholm och Göteborg har stått sig från 1901 respektive 1914. 1901 var medeltemperaturen juni-augusti 18,3 grader i Stockholm. Gårdagens medel visade 18,7 grader.

1914 mätte Göteborg upp en medeltemperatur på 18,0 grader. I år är siffran 18,6.

Värmen kvar på nätterna

Trenden är likadan i hela landet. Medeltemperaturerna har varit mellan 1,0 och 3,4 grader över det normala i hela Sverige i juni och juli.

- En förklaring är att det har varit väldigt varmt på dagarna och värmen har stannat kvar över natten, säger SMHI-meteorologen Therese Fogman.

Peter Henningson, 39, och hans familj hör till värmenjutarna. De svalkade sig på Smedsuddsbadet i Stockholm tillsammans med hundratals andra i går.

- Jag börjar jobba om en vecka så ångesten börjar komma. Jag har varit pappaledig hela sommaren och njutit av vädret tillsammans med barnen.

Att bada är bäst

Barnen Edvard, 1, Axel, 5, och Gustaf, 6, badade med pappa medan mamma shoppade.

- Att bada är det bästa på sommaren. Det är så skönt, sa Gustaf som just lärt sig simma.

Men värmen beror inte bara på solen.

- Temperaturen har höjts över hela jorden med ungefär en halv grad på 100 år. Det beror troligtvis på den höjda koldioxidhalten. Men Sverige har också gynnats av syd- och sydostvindar, säger klimatologen Hans Axelsson.

Risk för skyfall

Han är förvånad över att sommaren blivit så varm och menar att värmen kan få konsekvenser.

- Risken är att olika typer av angrepp ökar, till exempel svampangrepp på tallskog, säger Hans Axelsson.

Det finns också stor risk för skyfall eftersom varm luft kan hålla stora mängder vatten. När temperaturen sjunker kommer regnen.

- Vi har sett exempel på det flera gånger i sommar, säger Hans Axelsson.

Flera städer i Mellansverige har haft över 80 soltimmar den senaste veckan. Nu blir det molnigare - men värmen håller i sig.

Johan Bergqvist