Myndigheterna: Wilma finns inte

Föll ur alla register efter skatteverkets misstag

NYHETER

Wilma är fyra månader.

Men när mamma Kristina Sjölin ringde försäkringskassan för drygt två månader sedan fick hon beskedet att hennes dotter inte fanns.

- Jag blev lite chockad. Hon var ju alldeles bredvid mig, men ändå fanns hon inte.

Foto: ÅSA OLSSON
HÄR ÄR BILDBEVISET Wilma Engström, 4 månader, finns visst. Men efter ett misstag på Riksskatteverket förlorade Wilma sitt personnummer och hennes mamma Kristina Sjölin fick beskedet att dottern inte finns.

Fyramånadersdagen har just passerat. Lilla Wilma Engström såg dagens ljus i början av april. Efter förlossningen på Hudiksvalls BB åkte Kristina Sjölin, 26, och sambon Magnus Engström, 33, hem till Söderhamn med sin förstfödda.

I slutet av maj märkte de att något inte stämde.

- Jag ringde försäkringskassan och frågade varför vi inte fick något barnbidrag. De hittade henne inte i datorn. De sa att hon inte fanns i deras register, berättar Kristina Sjölin.

Men hennes dotter hade hunnit bli en och en halv månad.

- Jag blev lite nervös, de frågade om hon var adopterad. Och om vi behövt åka in på sjukhus hade de inte kunnat hitta henne i registret.

"Väldigt oturligt"

Misstaget skedde på Riksskatteverket, RSV, som sköter folkbokföringen. Samtidigt som en handläggare på en skattemyndighet lade in Wilmas personnummer var en tekniker inne i systemet.

- Den extra hanteringen gjorde att hennes personnummer slogs ut. Det är väldigt oturligt, säger Lars Tegenfeldt, folkbokföringsjurist på RSV.

En annan flicka som föddes samma dag i Västerås-regionen fick Wilmas personnummer och tog hennes plats i alla register. Det är första gången något sådant har hänt.

Kräver skadestånd

Men nu finns Wilma igen. Efter misstaget fick hon födas på nytt hos skattemyndigheten. Två månader gammal fick hon ett nytt personnummer. Det fick även flickan i Västerås för att undvika förväxlingar.

Den familjen har begärt skadestånd. Lars Tegenfeldt kan inte svara på om RSV:s misstag ger rätt till skadestånd.

- Om det är ett felaktigt beslut eller försumlighet kan man få ersättning för ekonomisk skada. Då får man visa att man åsamkats någon kostnad eller utebliven inkomst.

- I det ärende jag fått in har de inte visat något sådant, säger han.

Fick brev till eget dödsbo

Malin S Ånell