Räddades efter hopp från Finlandsfärja

Mannen fiskades upp av besättningen – skadades i fallet

NYHETER

Mannen klädde av sig allt utom kalsongerna och klättrade upp på relingen.

Sedan hoppade han 25 meter rakt ner.

Olyckan hände vid lunchtid inför ögonen på hundratals solbadande passagerare.

Det hände i höjd med Stora Enskär i Ålands skärgård vid lunchtid på söndagen.

Dussintals vittnen som passade på att sola sig under färden mot Stockholm med Silja Festival såg mannen förbereda hoppet, men hann aldrig hindra honom.

- Han hade klätt av sig och stod på relingen en stund. Många såg honom och besättningen ingrep direkt när han hoppade, säger Ulf Samuelson, säkerhetschef vid Silja Line, till aftonbladet.se.

Skadades i fallet

Mannen hoppade från åttonde däck, vilket betyder en luftfärd på 25 meter innan han slog i det spegelblanka vattnet.

Ett fall mot vattenytan från den höjden kan vara livsfarligt. I värsta fall slås offret medvetslös, sjunker direkt och drunknar.

De hundratals passagerarna ombord på Silja Festival kunde följa räddningsarbetet och såg hur besättningen fick upp mannen levande.

- Men han skadades på något sätt i fallet. Hur allvarligt känner jag inte till, men fartyget går just nu mot Långnäs där han kommer att föras iland och sedan hämtas med ambulans.

Mannen var enligt senare uppgifter nedkyld då han drogs upp, men klarade sig utan allvarligare skador och fördes till lasarettet i Mariehamn för vård.

Försenad ankomst till Stockholm

Enligt Ulf Samuelson har Silja Line numera räddningsbåtar som specialbyggts just för att rädda folk som hoppat eller fallit i vattnet.

- Vi har också specialutbildat besättningen och vi brukar hinna rädda de flesta som hoppar i.

Olyckan på söndagen innebar att fartyget Silja Festival försenades i Mariehamn med upp till en timme och beräknades vara cirka 40 minuter sen till kaj i Stockholm.

Caroline Olsson