Fp framåt i ny Sifo-mätning

NYHETER

Folkpartiet går framåt. Men socialdemokraterna och vänsterpartiet har fortfarande ett rejält övertag över det borgerliga blocket trots en nedgång för v, visar Sifos augustimätning som gjorts på uppdrag av bland annat Svenska Dagbladet.

I mätningen, som genomfördes den 5-8 augusti, får fp stöd av 6,2 procent av väljarna. Det är den högsta siffran sedan augusti 1998.

- Det återstår att se om det är en bestående uppgång, säger Sifos undersökningsledare Toivo Sjörén till SvD och konstaterar att mätningen gjordes strax efter fp:s utspel om krav på språktest för att få svenskt medborgarskap.

Socialdemokraterna har ökat till 42,2 procent jämfört med förra mätningen i mars.

Kristdemokraterna har gått tillbaka med 2,3 procentenheter, den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen. Även moderaterna har backat. Centern ligger kvar på sin tidigare nivå, men har blivit omkört av fp. Miljöpartiet rör sig fortfara nde kring riksdagens fyraprocentsspärr.

Sifomätningen går på tvärs mot fredagens Gallup. Sjörén tror att det beror på att varken fp:s utspel i integrationsfrågan eller statsminister Göran Perssons tal i Björkvik hann påverka Gallupmätningen.

I Sifomätningen intervjuades 1117 personer. Partiernas resultat med förändringen från förra mätningen inom parentes:

Socialdemokraterna 42,4 (+1,3), moderaterna 21,2 (-0,7), vänsterpartiet 8,4 (-1,8), kristdemokraterna 8,5 (-2,3), centern 5,8 (+0,2), miljöpartiet 4,1 (-0,1), folkpartiet 6,2 (+1,3).

TT