"Stöd företag som vill anställa invandare"

Göran Persson vill subventionera jobb för flyktingar

NYHETER

Statsminister Göran Persson vill ge extra stöd till företag som anställer invandrare.

Både LO och regeringen ligger bakom ett nytt förslag om beredskapsjobb för att hjälpa flyktingar att få jobb, uppger Ekot.

Förslaget är regeringens svar på näringslivets krav att Sverige ska öppna gränserna för arbetskraftsinvandring.

- Vi måste nu se till att utnyttja bristen på arbetskraft för att integrera alla de flyktingar som kom till Sverige på 90-talet och som nu bor i Stockholms-, Göteborgs- och Malmös förorter, säger Göran Persson till Ekot.

- Det sker heller inte i konflikt utan enbart i samförstånd.

Göran Persson säger också att han är positiv till direkta stöd för de företag som väljer att anställa flyktingar. Ett sådant stöd skulle dessutom fungera som morot för näringslivet, menar Persson.

- Ja vi är öppna för den typen av resonemang, självklart. Vi har ju provat det med framgång tidigare och det som gör det här just nu lite enklare för oss är ju att det är brist på arbetskraft.

"Det räcker med måttligt stöd"

Han tror att det räcker med ett måttligt stöd eller subvention för att få företagen att anställa personer med utländsk bakgrund.

LO ställer sig bakom regeringens planer, som bland annat går ut på att locka företagen med statliga pengar.

Systemet skulle kunna fungera på samma sätt som det redan fungerande stödet för den som anställer långtidsarbetslösa.

Förslaget om att subventionera jobb kritiseras av Anders Forslund, forskare vid Institutet för Arbetsmarknadspolitisk Utvärdering i Uppsala. Han har studerat det redan etablerade stödet till långtidsarbetslösa och upptäckt negativa bieffekter.

– Det vi har kunnat se är ju att den här typen av stöd tycks tränga undan vanliga jobb i ganska stor utsträckning. Anställer man någon subventionerat så låter man bli att anställa någon annan man skulle anställt utan subvention, säger Anders Forslund till Ekot.

Han är trots det försiktigt positiv till Perssons förslag och menar att det jämfört med andra former av arbetsmarknadspolitiska program ändå är den typ av stöd som ger deltagarna störst chans att få ett jobb.

Caroline Olsson