Svenska politiker stoppade i Turkiet

Miljöpartister kvarhölls av militär vid irakiska gränsen

NYHETER

Riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida och hennes partikamrat Lotta Nilsson Hedström stoppades på söndagen av turkisk militär.

De befann sig då fem mil från gränsen mot Irak tillsammans med en delegation från miljöpartiet.

Här greps de svenska politikerna.

- Det är fullt med pansarvagnar, militärer och taggtråd. De har tagit våra pass och våra tillstånd från det turkiska konsulatet i Sverige, berättade Yvonne Ruwaida för Aftonbladet via en knastrig telefonlinje.

"De låter oss inte gå"

Hon befann sig då tillsammans med de övriga svenskarna vid den militära checkpointen Cyzre i Turkiet, cirka fem mil från gränsen mot Irak och nära gränsen mot Syrien.

- Det är

- De låter oss inte gå. Vi försöker tala om för dem att "vi måste härifrån",men de låter oss inte gå.

Något skäl till varför de svenska politikerna hölls kvar gavs inte, uppger Ruwaida.

Stoppade fem gånger på en dag

- Vi har blivit stoppade fem gånger och får hela tiden samma frågor: "Vad tänker ni göra, ska ni till Irak, varför åker ni den här vägen", säger Lotta Nilsson Hedström.

Den enda förklaring militären i Cyzre ville ge var "It is for your security”, ”Det är för er säkerhet".

Ruwaida och Nilsson Hedström ingår i en delegation om fem miljöpartister som besöker området i syfte att träffa olika kurdiska organisationer.

Studerar folkrätt och demokratiarbete

- De skulle åka till Kurdistan för att besöka kurdiska organisationer och studera folkrätt och demokratiarbete för kurderna, säger partiets språkrör Maria Wetterstrand.

- De har varit där tidigare. Nu ville de åka ner för att försöka väcka uppmärksamhet kring situationen i Turkiet när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Förutom Nilsson Hedström och Ruwaida består gruppen av Jabar Amin, partistyrelseledamot, Ann-Margret Mossberg, ledamot i partistyrelsen och utlänningsnämnden, och Jakob Denker, utrikespolitisk expert.

Samtliga utom Denker kandiderar i årets riksdagsval.

Strax efter klockan 18 svensk tid tilläts gruppen resa vidare. Delegationen planerade då ett nattuppehåll i Turkiet innan man fortsatte mot gränsen.

"En bil följer efter oss hela tiden"

- Vi har blivit fördröjda i cirka fyra timmar och kommer inte över gränsen idag, säger Lotta Nilsson Hedström.

Hon berättar att militären velat veta vilket hotell gruppen tänker bo på.

- Det också är en bil som följer efter oss hela tiden och stannar oss mitt i stan och frågar om vi verkligen är politiker, säger Lotta Nilsson Hedström.

- Känslan är väldigt, väldigt tydlig. Man är inte som europeisk parlamentariker och politiker önskvärd i de här delarna av Turkiet.

Caroline Olsson, Johan Bergqvist