”Min vän blev mördad”

Popstjärnan Mendez varnar för fortsatt våld

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Genombrott i år Leopoldo Mendez, 27, flyttade från Chile till Sverige 1986. Han slog igenom med hitlåten "Chiki Chiki" men fick sitt verkliga genombrott i årets schlagerfestival med låten "Adrenaline" som kom på andra plats. Mendez bor utanför Stockholm med sin fru Ninoska och tre barn.
NYHETER

Mendez befann sig bara meter från platsen i Bagarmossen där en 19-åring i torsdags knivskars till döds.

Han var vän till mordoffret.

Nu fruktar popstjärnan att fler ska falla offer för våldet.

- Jag vet inte vem som bär skulden, varför det har blivit så här, men jag är skraj som fan, säger artisten och chilenaren Leopoldo Mendez, 27.

Hela hans tillvaro har vänts upp och ner efter morden i Bagarmossen utanför Stockholm. På mindre än ett dygn har två unga män dödats i kvarteren där flera av hans familjemedlemmar och vänner bor.

Var i Bagarmossen

Popstjärnan befann sig själv på platsen där en 19-åring knivskars till döds efter ett bråk mellan romer och chilenare.

- Brorsans fru fyllde år så vi var där på besök hela familjen. Och när vi skulle dra därifrån såg vi en massa poliser och ambulanser ute på gatan, men vi visste inte vad som hade hänt, berättar han

"Jag blev vit"

Dagen därpå nåddes Mendez av chockbeskedet: hans vän hade blivit mördad alldeles utanför huset där hans storebror bor.

- Jag blev alldeles vit" Du vet, jag tänkte direkt på mina egna barn, jag tänkte att det kan hända vem som helst, speciellt när jag fick höra att det var 13-14-åringar som är inblandade.

Enligt Mendez var den mördade 19-åringen en helt vanlig kille.

- Han var en snäll kille som gillade livet. Jag har pratat med honom och mitt intryck är att han var den lugnaste killen som fanns.

När hämndaktionen kom 16 timmar senare och en 27-åring sköts till döds flydde popstjärnans släktingar från Bagarmossen, precis som många andra chilenare och romer har gjort de senaste dagarna.

Brodern livrädd

Under helgen har de gömt sig hemma hos Mendez som bor i en annan Stockholmsförort.

- Min bror är skitskraj. Han har inget med det här att göra, men ändå är han rädd att oskyldiga ska dödas, det är alla i området. Vem som helst kan drabbas, säger han.

Mendez har aldrig tidigare märkt av någon hatstämning mellan romer och chilenare i Bagarmossen. Våldet kommer som en chock. Rädslan för ytterligare hämndaktioner är stor.

"En katastrof"

- Det kommer inte att bli lugnt på många veckor. Det är en katastrof och det gäller att försöka stoppa detta så fort som möjligt.

- Det får inte gå längre nu, det räcker att två människor har dött.

Nu uppmanar han romer och chilenare att hålla sams.

- Jag vet att jag är en förebild och hoppas kunna stoppa folk från att använda våld.

I går besökte han Bagarmossen för första gången sedan i torsdags.

- Min familj har flyttat hem igen, de vill leva ett normalt liv och min bror tycker att hans barn har rätt att gå ut och leka på sin egen gata.

Webb-radion: Mendez berättar om sin kamp mot våldet

Sammanlagt fem gripna för dåden

Anna Hansson