Polisens sambo slapp alkotest

Aftonbladets Peter Kadhammar: Så här skapar man misstroende

1 av 2 | Foto: polisen
olof, 20, dog i kraschen Olycksplatsen på Öland, efter tragedin som tog en ung människas liv. Många frågor kring vad som egentligen hände är ännu obesvarade och polisens sätt att utreda olyckan har fått folk att undra om det verkligen finns en likhet inför lagen.
NYHETER

Tjugo över tre på morgonen den 22 juli satte sig Olof Olsson i sin mors grå Mazda 323 för att köra till arbetet. Familjen bor i Kalmar. Olof, som en vecka tidigare hade fyllt 20, sommarjobbade som städare på Ekerums camping på Öland.

På natten och under den tidiga morgonen åskade det kraftigt men det föll inget regn. Det var varmt och mulet.

På grund av åskan vet vi att Olof åkte hemifrån tjugo över tre. Hans mor vaknade av en skräll i närheten och gick ner för att dra ur antennsladden.

I köket avslutade Olof just frukosten på juice och fil. Han berättade att han redan dragit ur sladden.

När han reste sig sa mamman:

- Kör försiktigt.

- Det ska jag göra, sa Olof.

På väg från krogen

På Ölandssidan, i höjd med Stora Rör, mötte han en Volkswagen Passat med sju personer. De hade varit på Strand Hotell i Borgholm och var nu på väg mot Kalmar.

Fronten på den gråa Mazdan träffade vänstra delen av fronten på Passaten. Olof Olsson avled troligen omedelbart, den kvinnliga föraren i Passaten fick båda underarmarna brutna och vänster armbåge krossad. Det tog två timmar för räddningstjänsten att skära loss henne.

Två kvinnor och fyra män var passagerare i Passaten. De klarade sig med förhållandevis lätta skador: muskelskador i ryggen, ett brutet ben, sårskador i ansiktet.

De fyra männen i Passaten var alla poliser, två av dem från Kalmar. Den kvinnliga föraren var sambo med en av Kalmarpoliserna som också ägde bilen. Han satt bredvid henne.

De gav samma version om vad som hade hänt: Mazdan kom över på deras väghalva. "Bilen kördes precis som om den vore herrelös", sa Kalmarpolisen till en kollega som senare förhörde honom. Hans sambo hade försökt undvika kollisionen genom att väja till höger.

Detta blev också den officiella versionen.

"Kan ha räddat liv"

- Jag tror att hon kan ha räddat livet på några av dem i bilen. En frontalkrock hade blivit ännu allvarligare, sa polisområdeschefen i Kalmar, Sven-Erik Karlsson, till tidningen Barometern samma dag.

Till Ölandsbladet sa han:

- Vad vi fått fram hittills, vilket inte är hundra procent belagt ännu, så har bilen på väg norrut (Olof Olssons Mazda) kommit över på fel vägbana.

Så kan det ha varit.

Vad vi vet är detta:

En bil full av personer på hemväg efter en festnatt. Sex av dem hade tänkt ta bussen hem, men den gick sönder redan innan den kom ut ur Borgholm. De ringde Kalmarpolisens sambo som körde upp för att hämta dem. De satt fem i baksätet.

En annan person ensam på väg till arbetet. Han hade sovit blott drygt tre timmar under natten, men hade å andra sidan sovit länge, fem timmar, på söndagseftermiddagen.

Det finns inte mycket mer än de överlevandes berättelser att gå efter. Det var inga bromsspår på olycksplatsen. Polisen har inte kunnat konstatera exakt var på vägbanan kollisionen ägde rum. Det fanns en oljefläck ungefär på mittlinjen, vilket kan tyda på att krocken skedde där.

Ytterligare en omständighet kommer aldrig att bli klarlagd.

Polisen gjorde inget alkoholprov på den kvinnliga föraren, Kalmarpolisens sambo.

Skäl: "Annat"

I polisens rapportblad är antecknat att blåsprov "ej tagits" på grund av: "annat".

Det är inte så konstigt. Inte ens den mest nitiske polisman begär gärna att någon som sitter fastklämd i en bil med båda armarna brutna ska blåsa i röret.

Men. Om det har inträffat en allvarlig olycka ska polisen rutinmässigt ta alkoholprov. Det kan ju också göras på sjukhuset.

- Vad skälet är att man inte har gjort det i det här fallet vill jag inte spekulera i, säger polisinspektör Jan Svensson, utredningschef på trafikpolisen i Kalmar.

Han säger också:

- Jag antar att det har skötts korrekt ändå.

Fyra lediga poliser är inblandade i en döds-olycka. Sambon till en av polismännen kör bilen. Kollegerna tar inget alkoholprov.

Formellt kan detta mycket väl vara korrekt agerat. Men de förklaringar jag får i samtal under ett par dagar med Kalmarpolisen blir mer förvirrande än klargörande.

Polisinspektör Jan Svensson säger:

- Man har gjort en okulärbesiktning. Man har luktat på henne. Om det är ett slutet utrymme känner man eventuell alkoholdoft direkt.

Detta är dock en metod som beredskapsöverläkaren Ulf Andersson, som också var på olycksplatsen, underkänner.

- Att man inte luktar alkohol är inget bevis för att man inte druckit. Och tvärtom. Om man luktar är det inget belägg för att man har druckit.

Vid ett senare samtal säger polisinspektör Jan Svensson:

- Känner räddningspersonalen minsta doft av alkohol säger de till oss, polisen. Vi har alltid samma rutin. Det har inte något att göra med vad det är för folk som sitter i bilen.

Om detta säger överläkaren Ulf Andersson:

- Vi har inget åläggande om att säga till. Från vår sida brukar vi inte göra det.

Luktar inte

Ställföreträdande chefen för räddningstjänsten på Öland, Lars Malmgren, var också på olycksplatsen. Han säger:

- Nej, vi säger inte till polisen om det luktar alkohol. Vi har oljor, skärverktyg... det är en massa dofter omkring oss. Vi har fullt upp med att skära loss folk. Vi springer inte och luktar på dem.

Låt oss utgå från att kvinnan som satt fastklämd i Passaten med två brutna armar inte hade druckit något.

Vi har inget skäl att tro annat.

Vad gjorde då hennes sambos kolleger när de nöjde sig med att kryssa i den lilla rutan att inget alkoholprov var taget? På grund av ett skäl som anges som "annat".

Det tog inte många timmar förrän ryktena gick på Öland: fyra poliser i bilen, föraren slapp alkoholprov.

Skapar en klyfta

Det är så man skapar en känsla av de och oss, det är så man skapar en klyfta. Det är så man skapar det misstroende som politiker och polischefer ständigt säger är så farligt.

- Olof får vi aldrig tillbaka, säger hans far Håkan Olsson. Men jag vet att man har undersökt Olofs kropp, bland annat för att se om han hade alkohol i sig. Om man undersöker en ska man väl undersöka den andre också? Vi har väl likhet inför lagen?

Fyra lediga poliser och tre väninnor till dem tränger tidigt en morgon ihop sig i en bil. De ska hem från en fest. De krockar med 20-årige Olof Olsson, som avlider omedelbart. Detta hände på Öland för ett par veckor sedan. Kalmarpolisen tog aldrig alkoholprov på sin kollegas sambo som körde den ena olycksbilen. Aftonbladets Peter Kadhammar berättar om tragedin - och om frågorna som inte har fått svar.

Peter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM