Seglare såg vikval i Stockholms skärgård

Professor: En sensation om det stämmer

NYHETER

Stockholms skärgård har fått exotiskt besök. En stor vikval simmar runt i vattnen.

Det var natten mot söndag som Anders Engqvist gjorde upptäckten, när han i sin segelbåt var på väg in mot Grisslehamn.

Och en val var det, det är han helt säker på.

- En sensation om det stämmer, säger Bo Fernholm som är professor vid Naturhistoriska Riksmuseet.

När Aftonbladet.se talar med Anders Engqvist säger han sig fortfarande vara tagen av händelsen. Klockan var halv ett på söndagsnatten och tillsammans med en kamrat var han på väg att styra in segelbåten till Grisslehamn.

– Plötsligt, när vi nästan är inne i hamnen, dyker det upp en stor kobbe styrbord om oss. Men det ska ju inte ligga någon kobbe här, tänker jag. Då började den röra på sig. Sedan fick jag in proppen till strålkastaren och då var det inget snack om saken - det var en val, berättar Anders Engqvist.

Valen var 10-15 meter lång och hade en vågrätt fena som den paddlade med. Den tycktes dock inte uppskatta uppmärksamheten, utan gav upp ett frustande läte, satte kurs mot en Ålandsfärja och fortsatte sedan söderut.

-Vi var helt nyktra och brukar inte hallucinera. Vi är helt säkra på att det var en val, fortsätter Anders Engqvist. Och fortsätter:

-Det här är stort! Det blir något att berätta för barnbarnen.

Kan stanna länge

Enligt Bo Fernholm, professor vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm, tyder uppgifterna på att det var en vikval Anders Engqvist såg.

– Vikvalen finns normalt i Atlanten, men besöker ibland våra svenska vatten. Vi får årligen rapporter om vikval från Västkusten. Men om det verkligen är en vikval som befinner sig i Stockholms skärgård är det en sensation.

Troligen har valen simmat vilse och kommer att lämna området.

– Vikvalar lever av småfisk och plankton. Och det finns det ju gott om i Östersjön. Däremot kommer den inte kunna fortplanta sig, säger Bo Fernholm, som efterlyser fler iakttagelser av den påstådda valen.

Fredrik Lindén

ARTIKELN HANDLAR OM