Rekordmånga hastighetssyndare i farten

NYHETER

Rekordmånga fartsyndare åkte fast på de svenska vägarna det senaste halvåret.

Flest fortkörningsböter, 12 713 stycken, delade poliserna i Västra Götaland ut.

Från januari till och med juni i år bötfälldes 70 072 fortkörare. Det är tio procent fler än under samma period förra året då 63 893 fick böta.

- Det är nog rekord, så många böter har vi inte skrivit ut under en sexmånadersperiod tidigare, säger Kent Färnström, polisintendent på rikspolisstyrelsen.

Enligt honom finns det fler anledningar till att fler åker fast i hastighetskontroller.

- Polisen har fått effektivare teknisk utrustning och vi har blivit effektivare. Vi har tagit fram en strategi att även närpoliser ska engageras, säger han.

Västra Götaland toppar listan

Flest fartsyndare åkte fast i Västra Götaland. Där fick 12 713 fartsyndare böta. På andra plats kommer Stockholm, följt av Skåne och Östergötland.

- Vi är många som jobbar med trafikövervakning här och minst 40 procent av vår verksamhet ska ägnas åt trafikövervakning, säger Bo Gustafson som är kommissarie hos trafikpolisen i Göteborg.

I Västra Götaland är det främst fyra vägar där folk kör för fort.

- Det är de stora vägarna som korsar länet. E 6, E 20 samt riksväg 40 och 45. Där kör många snabbt, säger Bo Gustafsson.

Östergötlands poliser var dock effektivast. 32 trafikpoliser bötfällde 46 förare om dagen, totalt 8 367 personer.

Bilister varnar varandra

Enligt Kent Färnström är fortkörningen ett stort problem, inte minst allmänhetens attityd till den. Att sänka hastigheten skulle spara många liv men många ser det inte på det viset.

- När det gäller rattfylla så tipsar allmänheten polisen men man har en annan attityd till hastighet. Då varnar man varandra genom att bland annat blinka med lyktorna. På så sätt kanske brottslingar och rattfulla varnas för en poliskontroll och väljer en annan väg, säger han.

Här sattes flest fartsyndare dit:

Källa: RPS.

Susanna Vidlund