Så förlänger du semestern

Samla småpauser, maskera skrivbordet - här är alla tricks

NYHETER

Den lagstadgade semestern smalt plötsligt bort i solgasset.

I en brutal helomvändning ska man plötsligt bli löneslav igen.

Lösningen heter smygsemester.

Vi är många som ägnar oss åt smygsemester.

Vi klarar inte av den snabba växling mellan att vara fria människor till att plötsligt ha chefen hängande över oss med krav, krav, krav.

Så därför smyger vi igång jobbet. Det gör man bäst genom att smygsemestra, minst hela första veckan men helst en tio arbetsdagar.

Lång erfarenhet har gett oss en del säkra semestertips. Vi bjuder på dem.

Har du egna? Dela med dig. Vi är många som behöver lite extra ledighet.

Klassikern:

Tala om direkt på morgonen att du har specialistläkartid efter lunch och ”hinner inte komma tillbaka mer idag”. Om någon frågar vad det är för fel på dig så hävda att det är mycket privat.

Rövaren:

Påstå och beklaga djupt att du blivit vanerökare under semestern och låtsas gå till rökrummet. Du har någon slags allmänt vedertagen rätt till paus fem minuter varje timma, den kan lätt tänjas på.

Gör som chefen:

Titta stressad på klockan och säg att du har ett möte inbokat. Tyvärr hinner du förstås inte tillbaka mer idag.

Samla småpauser:

Hitta inte din stol, leta efter dina verktyg, förlägg dina glasögon, larma teknisk personal när du ska få igång datorn och gå en långpromenad medan de obefintliga felen fixas. Få tyst på telefonen genom att pilla ner ett suddgummi i telefonklykan under luren så det tutar upptaget.

Maskera skrivbordet:

Du som har skrivbordsjobb, strö ut post i oregelbundna högar, låt datorn stå på, ett anteckningsblock med några oläsliga ord kan ligga framme och en kladdig, halvdrucken kaffekopp stå bredvid. Det kan ge dig en halvtimmes frist.

Simone Söderhjelm