Pirater kräver tio miljoner för kapat fartyg

Somaliska vatten paradis för pirater

NYHETER

En sydkoreansk oljetanker har kapats av pirater utanför Somalias kust. Nu kräver kaparna en miljon dollar, närmare tio miljoner kronor, för att lämna fartyget och släppa besättningen.

Fartyget kapades för nio dagar sedan och ligger nu för ankar utanför Puntland i nordöstra Somalia. Det rapporterar bland annat hjälparbetare till nyhetsbyrån AFP.

Enligt AFP:s källor begärde piraterna till en början 300 000 dollar, knappt tre miljoner svenska kronor, men höjde under helgen lösensumman till tio miljoner svenska kronor.

Piraterna ska vara omkring 30 stycken och tillhör en klan som kallas Sibaq Roon-klanen, en underavdelning till den större Majerteen-klanen.

Den sydkoreanska tankern är inte det första fartyg som kapats i somaliska vatten. Fartyg i området har länge varit ett lätt byte för rövare.

- Medlemmar av beväpnade fraktioner attackerar segelbåtar och handelsfartyg utan någon provokation. Seglare har rapporterat om attacker med mindre vapen, granatkastare och raketer, varnar Maritime Security.com, en sajt för sjöfarare.

Förra månaden släpptes ett grekiskt fartyg och dess 23 besättningsmän efter att en lösensumma på 400 000 dollar betalats ut.

I januari ska beväpnade pirater ha belägrat, släppt, och sedan återtagit en libanesisk fraktbåt och skjutit mot en fransk marinhelikopter som flög över området.

Även om de flesta kapningsförsök slutar lyckligt dödades kaptenen på en pakistansk båt för två år sedan.

Läs tidigare artiklar:

Om piraterna:

De indonesiska farvattnen är de farligaste. Här ökar piratattackerna för varje år. Många överlever inte ett anfall.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM