Nu kommer åskan

- men till helgen blir det sol igen

NYHETER

Nu kommer åskan.

Hettan fortsätter i hela landet – men nu i kombination med regn och rusk.

Redan på måndagen drog ovädret in och öste stora mängder vatten över Småland.

Värmeböljan som fått svenskarna att flämta under kräftlyktorna ger sig inte. Däremot försvinner solen tillfälligt och ersätts av åska och regn.

- Vi kommer att få upp till 25 grader i alla fall. Men i slutet av veckan kommer solen tillbaka, lovar meteorolog Lennart Wendt vid SMHI i Norrköping.

Varmt och ostadigt

Ett åskväder har redan dragit in över södra delarna av landet och drabbade främst Småland. Ovädret, som ersätts av flera andra lokalt, rör sig norrut och går väster om Jönköping. Göteborg får sannolikt en liten släng på kanten, sedan drar det upp mot Vänern och Dalsland.

- Det kommer tillfälligt lite sämre väder. Nu till och med onsdag i de södra delarna och kanske till torsdag längst uppe i norr, säger Lennart Wendt.

Rotblöta i Ullared

Ullared hörde till de ställen som fick en rejäl rotblöta under måndagen. Där föll 32 mm regn bara på förmiddagen och ännu mer väntades under kvällen.

- I åskan finns stora regnmängder. Men det drabbar väldigt lokalt.

Åskan rör under natten mot Vänern och passerar Göteborg på västra kanten, men nya lokala åskväder väntas göra vädret ostadigt i stora delar av landet första halvan av veckan.

Sol minst en vecka efter åskan

- Sedan stabiliseras det igen. Ett nytt högtryck växer upp och kommer att ge vackert väder minst en vecka framåt.

Risken att Sverige drabbas av samma oväder som nu orsakar stora översvämningar ibland annat Tyskland och Tjeckien är liten.

- Nej, det ser inte ut så. Det håller sig längre söderut, säger Lennart Wendt.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM