Skyfall lamslår Europa

74 döda - tusentals flyr undan vatten-massorna

1 av 3 | Foto: Reuters
Den österrikiska staden Steyr är en av många städer som drabbats hårt av översvämningarna.
NYHETER

Antalet döda fortsätter att stiga efter skyfallen på kontinenten.

Hus spolas bort, tiotusentals tvingas fly och läget beskrivs som katastrofalt.

Runt Svarta havet i Ryssland har liken efter ett 60-tal drunknade bärgats.

Vattenmassorna vräker ner i stora delar av Europa och regnet kommer att fortsätta.

Tyskland, Österrike, Schweiz, Tjeckien och Italien hör till de hårdast drabbade länderna. Skyfallen där är de värsta i mannaminne.

Värst i Ryssland

På måndagskvällen hade antalet dödsoffer passerat 70, inklusive ett 60-tal som drunknat under ovädret i Ryssland. Där överraskades tiotusentals semesterfirande ryssar vid Svarta havet av dem störtflod som kom forsande ner från bergen och bokstavligen dränkte stora delar av kusten.

Minst 4.000 turister var på måndagen ännu isolerade i Shirokaya Balka, en annars idyllisk liten semesterby som nu helt isolerats av vattenmassorna.

Köldrekord på Mallorca

Samtidigt har spanska semesterön Mallorca satt nytt köldrekord. I söndags var det bara 13,5 grader, vilket är kallaste augustitemperaturen på 30 år.

I Alperna förvandlades vattnet till snö och redan på söndagen mättes 25 centimeter nysnö på vissa håll i Schweiz. Slask och lerras har bland annat rivit ner en bro i centrala delarna av landet.

Helikopter sattes under måndagen in för att rädda människor som isolerats av vattnet.

Salzburg katastrofområde

I Österrike är situationen katastrofal.

- Det vi nu ser i Österrike händer bara två-tre gånger per århundrade, säger meteorologen Pierre Bessemoulin till nyhetsbyrån AFP.

På måndagen förklarades Salzburg i Österrike som katastrofområde. Vattnet steg snabbt i floden Salzach, som skär genom Mozarts födelsestad, och en turistbåt kantrade och sjönk.

Dussintals vägar i landet är redan översvämmade och kaos rapporteras när utländska turister desperat försöker köra hem via mindre vägar.

Dussintals vägar förstörda

Lerskred och skyfall har förstört dussintals vägar, järnvägar och broar och skadorna är på vissa ställen mycket omfattande.

De enda vägar som fortfarande fungerar är större motorvägar, där trafiken uppges flyta normalt.

Redan förra veckan spolades en turist i Österrike bort av vattenmassorna. På måndagen omkom ytterligare två, vara en brandman som sveptes bort av en flodvåg nära Mariapfarr.

Delar av Dresden avstängt

I Tyskland är läget också kaotiskt. Tusentals vägar svämmade över och vattnet har dränkt minst lika många hus över hela landet.

Två människor omkom då deras bil spolades bort och myndigheterna varnar för att de stora floderna kommer att stiga ytterligare.

I östra delarna av Tyskland har floden Elbe stigit oroväckande och delar av centrala Dresden stängdes av eftersom man fruktar att vattenmassorna ska översvämma stadens gator.

I Leipzig fick räddningstjänsten 300 larm under de första morgontimmarna medan förtvivlade invånare försökte skydda sina hem från vattenmassorna.

Flera dödskrascher på autobahn

Skyfallet tros ha orsakat flera omfattande dödskrascher ute på de stora motorvägarna.

Nära Hamburg spårade ett tåg ur efter att ha kört in i en lervall som spolats upp på spåret, men ingen människa skadades.

Tyska räddningstjänsten har förstärkts med militär, som tillsammans med frivilliga nu bygger vallar för att stoppa vattenmassorna.

Minst sju döda i Tjeckien

I Tjeckien blev en äldre man på måndagen det sjunde drunkningsoffret i landet.

Både polis och räddningsmanskap i huvudstaden Prag försattes på måndagen i högsta beredskap. Delar av staden har stängts av och djuren på Prag Zoo har evakuerat på grund av risk för översvämning.

Floden Moldau stiger snabbt och borgmästare Igor Nemec varnade för att floden kan stiga 3,5 meter högre än normalt.

Värst drabbat är byarna runt dammen vid Prachatice cirka 150 kilometer söder om Prag. Där har militär evakuerat byborna som överraskades av vattenmassorna när skyfallet kom.

I Italien har skyfallen skövlat bland annat vingårdar och olivodlingaroch den italienska regeringen beviljade på måndagen 300 miljoner euro i akut katastrofhjälp.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM