Lindh till miljö-partisternas räddning

Sitter fast i Turkiet – släpps inte in i Kurdistan

NYHETER

De fem svenska miljöpartister som försöker ta sig in i Irak via Turkiet får inte fortsätta sin resa över gränsen. De turkiska myndigheterna säger nej.

Utrikesminister Anna Lindh ber sin turkiske kollega att ändra beslutet.

Yvonne Ruwaida.

Efter att ha stoppats vid en rad vägposteringar och genomgått ett flertal förhör har den svenska gruppen slutligen fått veta att de inte får passera gränsen in till Irak.

-Det enda turkiska UD har sagt, och det är till svenska ambassaden, är ''säkerhetsläget''. Ordagrant. Inget mer. De går inte in på någonting, säger riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida till TT från hotellrummet i gränsstaden Sipoli i sydöstra Turkiet, där miljöpartisterna har sällskap av fem säkerhetspoliser som följer dem överallt.

Avfärdades

Om ingenting annat hjälper tänker gruppen försöka få ett möte med den turkiske utrikesministern Sükrü Sina Gürel, om inte annat för att få en förklaring. Gruppen hade tillstånd av Turkiets konsul i Stockholm för att resa till Irak från Turkiet, men de handlingarna avfärdades av militären i söndags.

- Vi tycker att det strider mot internationell konvention. Vi har fått både passeringstillstånd och irakiska visa och utifrån det har vi planerat vår resa, säger Yvonne Ruwaida.

Syftet med resan som de fem miljöpartisterna betalat med egna pengar är att studera situationen i norra Irak, som många asylsökande irakier i Sverige kommer från. Nu ändras planerna för tiden fram till hemresan på lördag.

- Vi kanske ska åka runt i Turkiet på studiebesök i stället, säger Yvonne Ruwaida.

Men även sådana tankar kan bli svåra att genomföra på grund av bevakningen de har i Sipoli.

- Det är en kurdisk liten stad och det skulle vara jätteintressant att gå runt och prata med folk, men när man har var sin säkerhetspolis i hälarna kan man inte gå fram och prata om känsliga saker som vad de tycker om den turkiska staten och militären, det går ju inte. Det är absurt, säger Yvonne Ruwaida.

Uppmaning

Utrikesminister Anna Lindh skrev på tisdagen till den turkiske utrikesministern och bad honom att skyndsamt ändra beslutet och se till att gruppen får resa vidare in i Irak. Lindh uppges åberopa det brev som miljöpartisterna fick med sig från den turkiska ambassaden i Stockholm.

- I princip så står det att hon uppmanar sin turkiske kollega att ompröva beslutet, säger Anders J Ericson, pressråd vid svenska UD, till TT.

Daniel Persson/TT