Svensk vodka säljs med porr

Statliga Vin & Sprit stöder amerikansk utviknings-
tävling

1 av 2
Tävlingen som Vin & Sprit sponsrar presenterar sig så här på internet.
NYHETER

Statliga Vin & Sprit hårdlanserar nu vodkamärket OP i USA.

Bland annat genom att sponsra porrtidningen Penthouses omröstning om årets sexigaste utviknings-tjej, Pet of the year.

- Det är skandalöst dåligt av ett helstatligt företag. Jag kräver att Vin & Sprit förklarar sig, säger Lena Ek, ställföreträdande ordförande i centerpar-

tiet.

Tillsammans med partikamraten Margareta Andersson lämnade hon i går in två skriftliga frågor till näringsminister Björn Rosengren.

- Vi frågar om ett svenskt statligt bolag ska sälja sina produkter med hjälp av gratissprit till ungdomar och nakna kvinnor.

Penthouse upprör

Lena Ek är upprörd. Fram till i går hade hon aldrig öppnat ett exemp-lar av Penthouse.

- Jag visste att det var en porrtidning. Men jag visste inte hur rå den var. Det är ingenting som ska kopplas ihop med ett svenskt statligt bolag och svenska skattebetalare.

Vad är mest stötande i det här?

- Två saker. Dels att man vänder sig till unga människor med gratis-partyn på nattklubbar där de får sprit. Dels att man använder nakna kvinnor för att sälja in sitt märke.

Vin&Sprit säger att det är deras amerikanska distributör som felat?

- Det blir ännu värre om de skyller ifrån sig. Då har de ingen styrsel. Antingen har distributören brutit mot förhållningsorder eller så har de inte fått någon sådan.

Vin & Sprit började lansera OP på den ameri-kanska marknaden i fjol somras. Efter en trög start trappade Vin & Sprits amerikanska distributör Crillon upp kampanjen.

Bland marknadsföringsknepen nämns nattklubbspartyn där unga människor erbjuds gratis sprit. Dessutom ställde Vin & Sprit tillsammans med andra spritproducenter upp som delsponsor till Penthouses aktivitet Pet of the Year.

"Lockar unga"

- Jag är upprörd över den människosyn Vin & Sprit visar. Att man lockar unga människor att dricka alkohol med jippon och att sponsra en porrtidning som Pent-house, säger Margareta Andersson.

- Jag sitter som ersättare i Systembolagets styrelse. Systembolaget är en av Vin & Sprits största kunder. Därför tycker jag att det här ger obehagliga kopplingar.

Systembolaget har ingen kommentar till Vin & Sprits verksamhet.

- Vi är två separata bolag även om vi har samma ägare, säger Lennart Agén, informationschef på Systembolaget.

OP Vodka är tänkt som ett komplement till jättesuccén Absolut Vodka och ska inte förväxlas med Vin & Sprit-produkten O.P. Anderson. OP Vodka är smaksatt med kryddor och frukter och går inte att köpa i Sverige.

Anette Holmqvist, Leif-Åke Josefsson